Dokazano: Post liječi depresiju i bolesti srca

Post ima veliki učinak na naše fizičko i mentalno zdravlje. Pomaže kod brojnih kroničnih bolesti poput artritisa, astme, depresije, dijabetesa, srčanih bolesti, povišenog krvnog tlaka, probavnih smetnji, kroničnog umora, Crohnove bolesti, iritabilnog kolona, neuritisa, neuralgije, neuroza, mentalnih bolesti

Post je jedna od najstarijih metoda liječenja i očuvanja zdravlja. Provodi se izbjegavanjem uobičajene hrane ili potpunim suzdržavanjem od uzimanja hrane tokom određenog dužeg ili kraćeg razdoblja u svrhu tjelesnog i psihičkog čišćenja i obnavljanja te aktiviranja unutrašnjih potencijala našeg organizma za samoizlječenje.

Budući da se hranimo neprekidno i najčešće loše, organizam najveći dio energije troši na probavu i ne ostaje mu dovoljno za eliminiranje toksina. Znanstveno je dokazano da je režim ishrane koji čuva kardiovaskularno zdravlje – voće, povrće, integralne žitarice i mala količina orašastih plodova, gotovo identičan tradicionalnom postu.

Gladovanje topi mast

U okviru prirodne medicine, tzv. naturopatije koja se usredotočuje na prirodne lijekove i vitalnu sposobnost da se tijelo obrani samo, kao i ruske škole naturopatije čiji su predstavnici G. P. Malahov i G. Mahalov, eksperimentiralo se s gladovanjem kao načinom liječenja. Takav pristup pokazao se uspješan u praksi, a neke rezultate je potvrdila i zvanična ruska medicina. Osnova ove metode liječenja je otkriće da organizam, kada mu ponestane hrane počinje trošiti tjelesne rezerve, pri čemu prvo otpad tj. nagomilane masti, otpadne materije, ciste, tumore i slično. Životinje kada su bolesne instinktivno se uzdržavaju od hrane, sami ste sigurno zapazili da vam se ne jede kada ste prehlađeni ili imate gripu. To je obrambena reakcija organizma koji svoju energiju koju bi trošio na probavu hrane, usmjerava na ubrzanje metabolizma (povišenje temperature) i pojačan rad imunološkog sistema.

Eliksir za srce

Oni koji žele doista postiti konzumiraju samo vodu. Na taj način organizam se najbolje  čisti i aktivira naš potencijal za samoizlječenjem. Tijekom ovog posta može se osjetiti lagana glavobolja i umor, što je normalno, potrebno je piti više vode i odmarati se. Osobe koje prakticiraju post vodom čine to  tri ili više dana. Post može trajati više dana, ali uz nadzor liječnika te se ne preporuča trudnicama, dojiljama, ljudima s poremećajem hranjenja i starijim osobama.  Početnike se ne preporučuje višednevni post. Dovoljno je napraviti jednodnevni post jednom tjedno ili barem jednom u dva tjedna.
Post ima veliki učinak na naše fizičko i mentalno zdravlje. Pomaže kod brojnih kroničnih bolesti poput artritisa, astme, depresije, dijabetesa, srčanih bolesti, povišenog krvnog tlaka, probavnih smetnji, kroničnog umora, Crohnove bolesti, iritabilnog kolona, neuritisa, neuralgije, neuroza, mentalnih bolesti. Za vrijeme posta srce i krvožilni sustav manje su opterećeni, pospješuje se disanje te se pluća, a potom i sve stanice organizma brže i bolje opskrbljuju kisikom.
Period posta trebao bi uz suzdržavanje od hrane, biti i period suzdržavanja od svih loših, negativnih misli, osjećaja i postupaka.

Božica Ravlić