Ivan Zvonimir Čičak: Vojni invalidi sustavno se marginaliziraju i uskraćuju im se prava

HHO smatra da se prava invalida iz redova pobunjenih Srba, građana Hrvatske, ne mogu izjednačavati s pravima hrvatskih branitelja jer bi se time doveo u pitanje obrambeni karakter rata

Predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) I. skupine Domovinskog rata Đuro Glogoški rekao je kako je "dobio informaciju da se hrvatske branitelje prisluškuje", te je upitao ugrožavaju li branitelji, koji su stvarali hrvatsku državu, njezin suverenitet.

Glogoški je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare s predstavnicima Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) u šatoru prosvjednika ispred Ministarstva branitelja.

"Ono što govorimo ispred vas (novinara), to otvoreno govorimo i telefonom. Nema nikakvih tajni, ono što mislimo uvijek ćemo otvoreno reći javnosti", kazao je Glogoški.

Dodao je kako nemaju ništa protiv prisluškivanja, ali će od nadležnih institucija zatražiti odgovor na pitanje tko je izdao nalog za prisluškivanje branitelja i tko se prisluškuje.

Očito su neke službe i institucije donijele odluku da braniteljska populacija nekoga ugrožava u Hrvatskoj, iako branitelji ne znaju koga, ustvrdio je Glogoški.

Javnost sve više prepoznaje razloge zašto prosvjeduju već četiri tjedna, rekao je, no "postoje i oni koji javnosti žele prikriti istinu o tome koliko novaca će se u budućnosti uložiti u agresore na Hrvatsku te one koji su palili, pljačkali, ubijali i silovali".

Komentirajući izjave u Hrvatskom saboru ministra branitelja Predraga Matića i premijera Zorana Milanovića o njihovu prosvjedu, Glogoški ih je optužio da "i dalje hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji na sve moguće načine pokušavaju izjednačiti s agresorom", te najavio da će s time branitelji upoznati EU i svjetsku javnost.

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak ocijenio je da se invalidi i branitelji, među njima i oni radno aktivni, sustavno marginaliziraju te im se na različite načine sustavno uskraćuju stečena prava.

HHO smatra da se prava invalida iz redova pobunjenih Srba, građana Hrvatske, ne mogu izjednačavati s pravima hrvatskih branitelja jer bi se time doveo u pitanje obrambeni karakter rata.

Također bi se dovela u pitanje činjenica da se radilo o agresiji na Hrvatsku kao rezultatu velikosrpskog projekta čiji su operativni izvođači bile obavještajne službe Srbije i Jugoslavenska narodna armija, te njima podređene paravojne postrojbe, rekao je Čičak.

HHO drži da se prava invalida iz redova pobunjenih Srba moraju rješavati u sklopu redovite zdravstvene zaštite, na koju imaju pravo svi hrvatski građani.

Čičak je kazao da su na sastanku predstavnici prosvjednika izrazili spremnost na dijalog s vlašću. HHO je prihvatio njihov poziv da, nakon obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, bude medijator u razgovorima s predstavnicima vlasti te da se okrugli stol održi u prostorijama HHO-a.

Hina
Foto: Robert Anić/PIXSELL

 

Povezane vijesti