Različiti karcinomi imaju genetske sličnosti

Tako jedan tip raka dojke pokazuje genetsku mutaciju vrlo sličnu onoj karcinoma jajnika. Rak debelog crijeva često ima mutacije koje su pronađene u raku dojke, a za oko polovicu karcinoma pluća mogli bi se koristiti tretmani koji se koriste protiv drugih tumora

Različiti karcinomi imaju slične genetske mutacije, potvrdila su dva istraživanja koja su se bavila akutnom mijeloičnom leukemijom i karcinomom maternice, što bi moglo otvoriti put učinkovitijim ciljanim liječenjima.
Istraživanje o raku krvi objavljeno je u New England Journal of Medicine 2. svibnja, a istraživanje raka maternice u britanskom časopisu Nature.

Istraživanja su provedena u sklopu velikog projekta američkih zdravstvenih instituta (NIH) nazvanog "Cancer Genome Atlas Project" koji je već donio važne informacije o raku dojke, pluća i debelog crijeva, otkrićem genetskih veza između njih i drugih tumora.

Tako jedan tip raka dojke pokazuje genetsku mutaciju vrlo sličnu onoj karcinoma jajnika. Rak debelog crijeva često ima mutacije koje su pronađene u raku dojke, a za oko polovicu karcinoma pluća mogli bi se koristiti tretmani koji se koriste protiv drugih tumora, objašnjavaju znanstvenici.

Najagresivniji oblik karcinoma uterusa pokazuje da on nalikuje najtežim karcinomima jajnika i dojke.

Znanstvenici su također odredili da je jedna mutacija gena P13K češća kod tumora maternice nego kod bilo kojeg drugog tumora istraženog tijekom projekta Atlas.

Hina