Bolujem od epilepsije, a očuh me često fizički zlostavlja. Na nasilje sam odgovorila nasiljem

PITANJE: M. S. (19) Poštovani, imam jedan problem, a kako nisam baš upućena u pravne stvari vezano uz obiteljsko nasilje, molila bih Vas za savjet i pomoć.


Dakle, moja majka ima partnera već duže vrijeme. Zajedno su nekih par godina te od prije dvije godine imaju dijete, a ja sam iz prvog braka svoje majke.
Imam konstantne probleme s partnerom svoje majke. Nedavno su se svađali i jednostavno više to nisam mogla slušati (ljubomoran je na majku kada se vraća s posla, na njezine kolege, a on više od pet godina nije zaposlen) i prekinula sam ih u svađi. Tada se obrušio na mene i počeo me vrijeđati zbog epilepsije od koje bolujem te govoriti mi za mojeg oca. Rekao mi je kako me ne želi i da odem ocu. Dok se sve to događalo bio je u alkoholiziranom stanju, zapravo vrlo često je pijan. Već prije me fizički znao napasti, kao i moju majku, a ja to nisam prijavila jer mi je majka bila trudna. Nisam joj željela priuštiti nove probleme dok sam još bila maloljetna. Prije me istukao dva puta, a jednom me napao pred prijateljicom i dečkom, nažalost ni to nisam bila prijavila.

Kada je počela svađa prije par dana, ja sam se također počela svađati s njim. Iz prijašnjih iskustva dok je znao krenuti prema meni bila bi se preplašila, no ovaj put sam zgrabila kišobran i lupila ga, a on se zatim odmaknuo. Napokon sam smogla hrabrosti i pozvala policiju jer mi je već bilo dosta njegovih nasilnih ispada prema majci i meni. Kako sam postala punoljetna, policija je protiv mene i njega podigla optužbu za obiteljsko nasilje. On je bio odveden u stanicu zbog testiranja na alkohol, gdje je i zadržan na triježnjenju. Sada on i ja moramo na sud. Je li moguće da i ja nastradam, zanima me kako sve to funkcionira?

ODGOVOR: Poštovani, prema napisanom može se zaključiti da ste postupali u nužnoj obrani odnosno prema članku 18. stavku 2. Prekršajnog zakona (NN 107/07, 39/13, 157/13; dalje: PZ) koji propisuje da je nužna ona obrana koja je prijeko potrebna da se od sebe ili drugoga odbije istodobni ili izravno predstojeći protupravni napad te da u tom slučaju nema prekršaja (stavak 1.).

Ako je i protiv Vas pokrenuta prekršajna prijava, morat ćete pred sudom dokazati da ste postupali u nužnoj obrani.

Kako bi se protiv partnera Vaše majke moglo primjeniti neku (ili više njiih) od prekršajnopravnih sankcija propisanih Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji (NN 137/09, 14/10, 60/10) i Prekršajnim zakonom, morat ćete dokazati i činjenice koje ukazuju na njegovo ponavljajuće nasilničko ponašanje. Na glavnoj raspravi sud će vas oboje ispitati prema pravilima iz članka 171 PZ. Prekršajnog zakona te ćete imati mogućnost očitovanja o svim okolnostima koje vas terete te ćete iznijeti sve činjenice koje vam služe za obranu. Nakon toga će vam se postaviti pitanja kako bi se popunile praznine ili otklonile proturječnosti i nejasnoće u izlaganju. Ujedno će se ispitati i svjedoci i vještaci ako ih ima (PZ čl. 173.). Kada sudac ustanovi da nema potrebe za izvođenjem daljnjih dokaza, objavit će da je postupak završen (PZ čl. 177.) te će se pristupiti završnim govorima stranaka i završetku glavne rasprave PZ. čl 178.)

Odgovara: Ena Oršić, Pravna klinika u Zagrebu

 

Povezane vijesti