Istraživanje: Gotovo polovica svih vrsta karcinoma može se spriječiti jednostavnim promjenama životnih navika

Brojna su svjedočenja onih osoba s invaliditetom kojima se život iz temelja promijenio nakon što su se počeli baviti sportom, češće boravili na zraku te posvetili punu pažnju sadržaju svojih jelovnika


Zdraviji način života mogao bi spriječiti pojavu više od 40 posto karcinoma, pokazalo je britansko istraživanje koje prenosi BBC.

Prema podacima Britanskog centra za istraživanje raka pušenje je najvažniji među uzrocima raka koji se mogu izbjeći promjenom stila života, a nakon toga slijedi nezdrava prehrana. Ograničavanje unosa alkohola i redovito vježbanje također pomažu smanjivanju rizika od brojnih vrsta karcinoma.

Prema podacima od 2007. do 2011. više od 300.000 slučajeva raka u Britaniji povezano je s pušenjem. Nezdrava prehrana bila je u tom petogodišnjem razdoblju povezana sa 145.000 slučajeva raka, pretilost s 88.000 slučajeva karcinoma i alkohol sa 62.200.

Rizični faktori su i oštećenja kože zbog prekomjernog izlaganja sunčevima zrakama te fizička neaktivnost.

Statističar Max Parkin s Britanskog centra za istraživanje raka na londonskom sveučilištu Queen Mary kaže kako nema gotovo nikakvih sumnji da određeni stil života može imati veliki utjecaj na pojavu raka.

"Istraživanja širom svijeta ukazuju na iste faktore rizika. Zdravi način života ne može jamčiti da netko neće dobiti rak no možemo smanjiti izglede poduzimanjem pozitivnih koraka koji će taj rizik smanjiti u budućnosti."

Poznato je da osobe s invaliditetom imaju nešto veći rizik za oboljevanje od karcinoma upravo zbog tjelesne neaktivnosti. Priroda li se tome i nebriga za zdrave prehrambene navike te uživanje u nikotinu i alkoholu, taj se rizik povećava. No brojna su svjedočenja onih kojima se život iz temelja promijenio nakon što su se počeli baviti sportom, češće boravili na zraku te posvetili punu pažnju sadržaju svojih jelovnika. Te osobe nisu samo umanjile faktore rizika za oboljevanje od karcinoma, nego su se usto znatno lakše nosile sa svojim invaliditetom.

In Portal / Hina

 

Povezane vijesti