Znanstvenici upozoravaju: Čitanje 'elektronskih' knjiga prije spavanja ometa san i škodi zdravlju

Znanstvenici su zabrinuti da bi povećana uporaba elektronskih uređaja, posebno među djecom i adolescentima, "mogla izazvati trajni nedostatak sna"


Prije spavanja puno je bolje čitati "klasičnu" tiskanu knjigu, nego njezinu eletronsku verziju jer plavo svjetlo koje emitiraju tableti ometa san i smanjuje mogućnost koncentracije iduće jutro, pokazalo je američko istraživanje.

Istraživanje su proveli znanstvenici s medicinskog fakulteta sveučilišta Harvard, a rezultati su objavljeni u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences". Tijekom dva tjedna dvanaest je sudionika pet dana uzastopno, četiri sata prije spavanja čitalo e-knjigu na iPadu ili njezinu tiskanu verziju. Ispitanicima koji su čitali e-knjigu trebalo je u prosjeku deset minuta duže da zaspu i bili su manje pospani jedan sat prije spavanja od onih ispitanika koji su čitali "običnu" knjigu, prenosi Guardian.

Kod onih koji su čitali e-knjige primijećeno i smanjeno lučenje melatonina, hormona koji potiče san, izvijestila je autorica studije Anne-Marie Chang. Osim toga, unutarnji biološki sat tih osoba bio je pomaknut i sljedeće im je jutro, čak i nakon punih osam sati sna, trebalo nekoliko sati više da se potpuno razbude i dosegnu istu razinu koncentriranosti kao i oni koji su čitali tiskanu knjigu, dodala je znanstvenica.

Prethodna su istraživanja pokazala da svjetlo kratkih valova, poznato i kao plavo svjetlo, utječe na lučenje melatonina, ali dosad se još nije istraživalo njegovo djelovanje na sam san, napomenuli su američki znanstvenici.

Oni su zabrinuti da bi uporaba takvih uređaja, posebno među djecom i adolescentima, "mogla izazvati trajni nedostatak sna".

Kvaliteta i trajanje sna smanjilo se tijekom proteklih pedeset godina, što je štetno utjecalo na zdravlje, upozorili su znanstvenici. Nedavno istraživanje pokazalo je da 90 posto Amerikanaca koristi elektronske uređaje prije spavanja najmanje nekoliko dana u tjednu. Premda su u ovom istraživanju ispitanici čitali e-knjige na iPadu, znanstvenici ističu da i drugi uređaji mogu imati isti učinak.

"Uporaba elektronskih naprava za čitanje, komunikaciju i zabavu u posljednje se vrijeme znatno povećala. Mi smo otkrili da uporaba tih uređaja prije spavanja produžuje vrijeme potrebno da bi osoba zaspala, pomiče prirodni unutarnji sat, snižava razinu melatonina, skraćuje i odgađa REM fazu sna te smanjuje sposobnost koncentracije iduće jutro. Uporaba uređaja koji emitiraju svjetlo povećava i budnost, zbog čega oni kojih ih koriste mogu odgoditi odlazak na počinak", napisali su znanstvenici.

Oni ističu da takve uređaje prije spavanja najčešće koriste djeca i mlade odrasle osobe te su pozvali na dodatno istraživanje njihova utjecaja na učenje i razvoj.

Hina