Ministar Varga: Preseljenje bolnice u Klaićevoj strateški je projekt Vlade RH

Ministar zdravlja je izvijestio kako je obavljena procjena vrijednosti potencijalne nove lokacije - nedovršene zgrade privatne Medikolove poliklinike  u Dubravi, no i da predstoji dugotrajna birokratska procedura s ishođenjem lokacijskih i građevinskih dozvola


 Vlada bi već u siječnju trebala proglasiti preseljenje zagrebačke Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici projektom od strateške važnosti, najavio je ministar zdravlja Siniša Varga koji je na Silvestrovo obišao bolnicu u centru Zagreba smještenu u 150 godina staroj zgradi, spomeniku kulture neprilagođenom potrebama bolničke skrbi za dječju populaciju.

Ministar je izvijestio kako je obavljena procjena vrijednosti potencijalne nove lokacije - nedovršene zgrade privatne Medikolove poliklinike u Mandlovoj ulici u Dubravi, no i da predstoji dugotrajna birokratska procedura s ishođenjem lokacijskih i građevinskih dozvola te moguća odugovlačenja u Poreznoj upravi i DORH-u, koji moraju dati suglasnost za obavljenu procjenu.

Cijelu proceduru trebalo bi ubrzati proglašenje nove dječje bolnice projektom od strateške važnosti, što će Ministarstvo zdravlja predložiti Vladi još u siječnju.

Varga je podsjetio i da na Trgovačkom sudu još nije riješeno pitanje predstečajne nagodbe privatne poliklinike Medikol, prema kojoj država ima milijunska potraživanja zbog neplaćenih poreza, koja prema nekim procjenama iznose i više od 40 milijuna kuna.

Ako se cijela procedura ubrza, moguće je da se već u idućoj godini obavi velik dio radova na preseljenju u novu zgradu u Mandlovoj te time “prebiju” potraživanja države prema Medikolu.

Riječ je o zgradi koja je sada u rohbau stanju, površine 20.000 četvornih metara, što ministar ocjenjuje i više nego dovoljnim za potrebe dječje bolnice koja sada radi na svega 6000 kvadrata.

U slučaju da se predstečajna nagodba ne riješi na taj način, za potrebe nove dječje bolnice trebat će se pronaći druga lokacija i početi s gradnjom od početka, što će preseljenje do daljnjega odgoditi.

“Svašta se može dogoditi na tom putu, zato tražimo i alternative”, rekao je Varga tijekom posjeta bolnici Klaićevoj gdje ga je dočekala nekolicina dežurnih specijalista. Zahvalivši ministru na inicijativi, potužili su se da rade u iznimno teškim uvjetima, primjerice u kirurškim dvoranama koje nisu obnavljane zadnjih 50 godina.

Varga je rekao i kako imaju osigurana sredstva iz EU fondova vezano uz povećanje bolničkih kapaciteta za djecu, u vrijednosti oko 110 milijuna kuna te još “rezerviranih” pet milijuna kuna u državnom proračunu za projektnu dokumentaciju. Kontaktira se, kaže, i s Europskom bankom za obnovu i razvoj i privatnim investitorima. Novac nikad nije bio jeftiniji na svjetskom tržištu kapitala, ustvrdio je ministar, koji najveći problem očito vidi u birokratskoj proceduri.

Hina
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Povezane vijesti