Nada za oboljele: Revolucionarni lijek za Alzheimerovu bolest dostupan je i u hrvatskim ljekarnama

"Ovime se otvara novi svijet nade za milijune koji se bore s Alzheimerom jer će sada imati prirodnu i sigurnu alternativu kontroli ove bolesti", rekao je dr. Benny Antony, izumitelj lijeka

 

Američka agencija za hranu i lijekove odobrila je kurkumin BCM-95 iz kapsula Sangreen Ultra strong za liječenje Alzheimerove bolesti.

Jedan od temelja za dodjelu patenta BCM-95 kurkumin bilo je kliničko ispitivanje bolesnika s Alzheimerom u studiji prof. Larry Bauma (2008.). Studija je utvrdila da BCM-95 kurkumin zaustavlja propadanje kognitivnih funkcija i razgrađuje nakupine plaka na mozgu koje su jedan od glavnih uzroka nastanka bolesti te povisuje razinu vitamina E u tijelu. Najbolji rezultati postižu se kada se uz BCM-95 uzima i vitamin D3 i ulje crnog kima.

Timokinon iz ulja crnog kima djeluje i na Alzheimerovu i na Parkinsonovu bolest. Crni kim sprječava patologiju mozga povezanu s Parkinsonovom bolesti.
Timokinon ekstrakt iz crnog kima štiti kultivirane neurone od inducirane sinaptičke toksičnosti, patologija promatrana u mozgu pacijenata s Parkinsonovom bolesti i demencijom s Lewyjevim tijelima i sprječava neurotoksičnost povezanu s Alzheimerom, kako govore studije iz 2013. godine.

BCM-95 trenutačno u Australiji prolazi kroz dvije kliničke studije pod vodstvom profesora Ralfa Martinsa s pacijentima oboljelim od Alzheimera i s pacijentima koji imaju rizik od nastanka oboljena.

"Ovime se otvara novi svijet nade za milijune koji se bore s Alzheimerovom bolešću jer će sada imati prirodnu i sigurnu alternativu kontroli Alzheimerove bolesti", rekao je dr. Benny Antony, izumitelj BCM-95.
Dokumentirani mehanizmi djelovanja kurkumina na Alzheimerovu bolest uključuju:

- Protuupalni: zaštitna ulogu protiv upala povezanih sa beta amiloidnim proteinom.

- Anti – oksidativni: može smanjiti oštećenja putem svojih antioksidativnih svojstava.

- Anti - citotoksičnih: štiti od staničnih oštećenja izazvanih djelovanjem beta amiloidnih proteina.

- Anti - amiloidni: djeluje na osnovu patološkog uzroka Alzheimerove bolesti sprečavanjem tvorbe beta amiloidnog proteina.

-Neurorestorativni: čuva sposobnost funkcionalne memorije koja je narušena djelovanjem amiloidnih peptida, a može i popraviti fiziološku štetu obnavljanjem iskrivljenih neuritisa i raskidanjem postojećg plaka. Kurkumin znatno poboljšava vezivanje amioid beta bjelančevina na makrofage te tako djeluje na smanjenje plaka (makrofagi su stanice imunog sustava poznati kao kolektor čistači koji čiste i odnose nakupine plaka).

- Kelacije metala: Kurkuminoidi imaju veći afinitet vezanja željeza i bakra umjesto cinka, što može doprinijeti zaštitnom učinku kod Alzheimerove bolesti.

Kurkumin BCM-95 ima više od 23 recenziranih publikacija, 12 odobrenih i 15 patenata u postupku, predmet je 13 znanstvenih radova od kojih se osam odnosi na klinička ispitivanja raznih indikacija, uključujući upale, artritis, dijabetes, depresiju, prevenciju i liječenje raka samostalno i uz kemoterapiju i zračenje, bolesti jetre i gastro intestinalne bolesti.

Osim što djeluje na sprečavanje nastanka Alzhaimerove bolesti, djeluje preventivno i na Parkinsonovu i druge neurodegenerativne bolesti mozga jer je jedna od rijetkih kemikalija koja je u stanju prijeći krvno-moždanu barijeru i 
djelovati izravno na stanice mozga.
Znanstveni radovi utvrdili su da kurkumin poboljšava pamćenje, koncentraciju i podiže raspoloženje.

Ultra strong kurkumin BCM-95 500 mg dostupan je u ljekarnama u Hrvatskoj.

Nataša Maslovarić 

 

Povezane vijesti