Revolucija u medicini: Kožnim testom do dijagnoze Alzheimerove i Parkinsonove bolesti

Znanstvenici žele ubrzati postavljanje dijagnoza tih progresivnih bolesti kako bi se što ranije počelo liječenje prije nego što nastupe nepovratna oštećenja mozga ili propadanje mentalnih funkcija

 

Znanstvenici vjeruju da bi kožni test mogao pomoći ranijem otkrivanju bolesti poput Alzheimerove demencije ili Parkinsona, prenosi BBC.

Biopsija kože može pokazati iste abnormalne proteine koji se nakupljaju u moždanom tkivu u tim poremećajima, pokazuje znanstveno istraživanje.

Trenutno ne postoje sigurni testovi i mogu proći godine do pojave simptoma i postavljanja dijagnoze tih bolesti.

Znanstvenici žele ubrzati postavljanje dijagnoza tih progresivnih bolesti kako bi se što ranije počelo liječenje prije nego što nastupe nepovratna oštećenja mozga ili propadanje mentalnih funkcija.

Znanstvenici tragaju za odgovarajućim biomarkerima u tijelu - molekulama u krvi ili u izdahu koje pouzdano pokazuju prisutnost bolesti.

Ildefonso Rodriguez-Leyva sa sveučilišta San Luis Potosi u Meksiku vjeruje da je i koža dobar kandidat za otkrivanje skrivenih poremećaja mozga.

Tijekom razvoja embrija koža se razvija iz istog tkiva kao i mozak i može stoga biti dobar prozor u ono što se kasnije događa u mozgu barem na molekularnoj razini.

Istraživanja na osobama preminulim od Parkinsona također pokazuju da se iste proteinske naslage koje se formiraju u mozgu tijekom tih bolesti nakupljaju i u koži.

Kako bi ispitali te spoznaje 65 dobrovoljaca od kojih 12 zdravih i 53 s Parkinsonom, Alzheimerom ili drugim vrstama demencije, dalo je uzorke kože za biopsiju.

U koži su tražili nakupine bjelančevina tau i alfa sinuklein koje se nakupljaju kod tih bolesti u mozgu.

Utvrdili su da je 20 osoba s Alzheimerom i 16 s Parkinsonom imalo povećane razine tih bjelačevina u koži u odnosu na druge zdrave osobe ili one s drugim oblicima demencije.

Autori istraživanja kažu kako su potrebna dodatna isptivanja kako bi se potvrdili ti rezultati.

Hina

 

Povezane vijesti