Oprezno s lijekovima: Preveliko snižavanje krvnog tlaka povezano s mentalnim propadanjem

Znanstvenici su pratili krvni tlak ispitanika te testirali njihove mentalne sposobnosti u tri navrata - na početku istraživanja, nakon šest mjeseci i nakon 18 mjeseci. Kod svih ispitanika je u odnosu na stanje na početku istraživanja uočena mentalna degradacija

 

Preveliko snižavanje krvnog tlaka lijekovima kod starijih osoba moglo bi biti povezano s ubrzavanjem mentalnog propadanja, utvrdili su talijanski znanstvenici.

Voditelj istraživanja Enrico Mossello sa sveučilišta u Firenzi kaže kako je to istraživanje prvo koje sugerira da se mentalno propadanje može brže odvijati kod starijih osoba kojima je uz lijekove sistolički tlak prenizak.

U okviru istraživanja provedenog tijekom četiri godine praćene su 172 starije osobe od kojih je većina bila dementna a 70 posto je bilo na lijekovima za visoki tlak.

Znanstvenici su pratili krvni tlak ispitanika te testirali njihove mentalne sposobnosti u tri navrata - na početku istraživanja, nakon šest mjeseci i nakon 18 mjeseci. Kod svih ispitanika je u odnosu na stanje na početku istraživanja uočena mentalna degradacija.

Ispitanici su podijeljeni u tri skupine ovisno o izmjerenom sistoličkom tlaku. U skupini čiji je tlak bio manji od 128 milimetara žive a uzimali su lijekove za tlak zabilježeno je najveće pogoršanje mentalnih funkcija, prema rezultatima objavljenima u časopisu JAMA Internal Medicine.

Prirodno nizak krvni tlak ne mora biti štetan ali ovi rezultati sugeriraju da prekomjerno medikamentno snižavanje krvnog tlaka ima negativni učinak na kognitivne funkcije, kaže Mossello.

"Iskristalizirala se ideja da je svaki povišeni krvni tlak loš”, kaže Rudolf Westendorp s medicinskog fakulteta sveučilišta u Kopenhagenu. “Dogma je da bi krvni tlak uvijek trebao biti ispod 140/85, no to naprosto nije točno”, kaže Westendorp.

Krhke starije osobe često pate od slabosti dok stoje zbog toga što njihov krvni tlak padne ispod one razine koja osigurava dovoljno kisika za mozak, kaže on.

Stoga treba pažljivo odrediti doze lijekova za snižavanje tlaka kako bi se izbjegle takve nuspojave, kaže Mossello.

“Vjerojatno je vrijednost sistoličkog tlaka između 130 i 145 dobra za većinu starijih osoba s demencijom", dodaje on.

Hina

 

Povezane vijesti