Statini: Lijekovi za snižavanje kolesterola povećavaju rizik od dijabetesa gotovo 50 posto

Nakon što su uzeti u obzir utjecaj dobi, indeksa tjelesne mase, obiteljske povijesti bolesti, pušenja, alkohola i navika vježbanja, oni na statinima imali su 46 posto veće izglede za pojavu šećerne bolesti

 

Lijekovi za snižavanje kolesterola mogu značajno povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, pokazalo je novo zdravstveno istraživanje koje prenosi britanski list Telegraph.

Finski znanstvenici utvrdili su da su statini, koji se prepisuju kao sredstvo prevencije bolesti krvožilnog sustava, povezani s gotovo 50 posto većim rizikom od pojave šećerne bolesti.

Šestogodišnje finsko istraživanje na gotovo devet tisuća muškaraca pokazalo je da su oni kojima su prepisani statini imali pune veće izglede za povišeni šećer u krvi i simptome dijabetesa.

Nakon što su uzeti u obzir utjecaj dobi, indeksa tjelesne mase, obiteljske povijesti bolesti, pušenja, alkohola i navika vježbanja, oni na statinima imali su 46 posto veće izglede za pojavu šećerne bolesti.

Stručnjaci upozoravaju na potencijalnu manjkavost istraživanja. Naime, osobe kojima su prepisani statini vjerojatnije su već u startu imale veći rizik od pojave dijabetesa jer je im je nezdravi način života mogući zajednički nazivnik.

Istraživanje su provela dva finska sveučilišta na 8749 muškarca u dobi od 45 do 73 godine. Nijedan ispitanik na početku istraživanja nije imao dijebetes a oko 2100 sudionika uzimalo je statine.

Do kraja istraživanja kod 625 muškaraca dijagnosticirana je šećerna bolest, prema rezultatima objavljenima u časopisu Diabetologia europskog udruženja za šećernu bolest.

Rizik je rastao s dozom prepisanog statina a znanstvenici vjeruju da je lijek vjerojatno promijenio osjetljivost na inzulin i smanjio lučenje hormona potaknuvši dijabetes.

Hina

 

Povezane vijesti