Uroš Ahčan: Rak dojke i suvremeni načini rekonstrukcije

U Europskoj uniji od raka dojke na godinu oboli 350.000 žena, a njegova je pojavnost u stalnom porastu

Uroš Ahčan

Samo 20 posto žena s rakom dojke tijekom liječenja podvrgne se rekonstrukciji dojke, a njih čak 70 posto nije upoznato s mogućnošću tog zahvata, što je bio jedan od motiva za nastanak knjige "Rak dojke i suvremeni načini rekonstrukcije" slovenskog autora prof. Uroša Ahčana, koja je predstavljena u Zagrebu.

U Europskoj uniji od raka dojke na godinu oboli 350.000 žena, a njegova je pojavnost u stalnom porastu. U procesu liječnja 45 posto žena treba mastektomiju ili potpuno odstranjenje dojke, no zbog slabe informiranosti, rekonstrukciji dojke podvrgne se samo njih 20 posto, rekao je na Ahčan na predstavljanju knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Budući da je plastična rekonstrukcija danas sastavni dio liječenja karcinoma dojke, knjiga na jednom mjestu ženama pruža sve informacije o načinima liječenja, a posebice ih želi ohrabriti da 'otvore' pitanje rekonstrukcije dojke te potraže psihološku pomoć tijekom dijagnoze, liječenja i oporavka. Napredno kirurško liječenje, uz odstranjivanje oboljelog tkiva i rekonstrukciju dojke, ne vraća ženi samo dojku, nego i tjelesnu cjelovitost.

Prof. Ahčan inače je rekonstrukcijski i estetski kirurg te predstojnik Klinike za plastičnu i rekonstrukcijusku kirurgiju Kliničkoga centra u Ljubljani, a izdavači hrvatskog izdanja knjige su Udruga žena liječenih od raka dojke "Sve za nju" i Medicinska naklada.

Jedan od recenzenata knjige prof. Zdenko Stanec, predstojnik Klinike za plastičnu rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju Kliničke bolnice Dubrava, istaknuo je kako u Hrvatskoj još malo žena razmišlja o rekonstrukciji dojke iako je u posljednje vrijeme broj žena koji se odlučuje na takav zahvat porastao za 20 do 30 posto.

Hrvatski rekonstrukcijski i estetski kirurzi, rečeno je, među prvima su u svijetu usvajali nova znanja iz tog područja pa su danas u Hrvatskoj ženama dostupne sve suvremene tehnike rekonstrukcijie dojke, koja se uspješno radi usporedno s operacijom kojom se odstranjuje tumor.

Stanec smatra kako nijedna žena nakon operacije ne bi trebala izići bez nove dojke jer rekonstrukcija ni na koji način ne utječe na njezino ozdravljenje. S tim u vezi, knjiga prof. Ahčana uvelike može pridonijeti edukaciji žena jer daje opsežan prikaz bolesti raka dojke i sve aspekte kirurškoga, onkološkog liječenja i rehabilitacije, a pisana je vrlo jednostavno i razumljivo, rekao je Stanec.

Iako je ponajprije namijenjena ženama oboljelima od raka dojke i njihovim obiteljima, pojedina su poglavlja, istaknuto je, toliko dobro obrađena i puna novih podataka da mogu koristiti i stručnjacima koji se bave dijagnostikom, liječenjem i rehabilitacijom oboljelih od raka dojke.

Knjiga sadržava i fotografije pacijentica koje su se podvrgnule rekonstrukciji dojke te njihove životne priče o liječenju raka i o tome što im je za oporavak i rehabilitaciju značila rekonstrukcija dojke. Jedno poglavlje posvećeno je Centru za psihološku pomoć Udruge "Sve za nju" koja je, uz Medicinsku nakladu, izdavač hrvatskog izdanja.

O knjizi su govorili i recenzenti - specijalist opće i plastične kirurgije iz Dubrovnika prof. Marko Margaritoni, predsjednik Hrvatskog društva za plastičnu rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju, prof. Rado Žic te predsjednica Udruge "Sve za nju" Almenka Balenović.

Hina

 

Povezane vijesti