Anamarija Lizačić: Talentirana glazbenica s cerebralnom paralizom hitno treba našu pomoć

Tko zna kakve bi sve izazove Anamarija s veseljem dočekala samo da joj se omogući operacija u Specijalnoj kirurškoj bolnici Medikus u Ćupriji, koja je uspješna u 95 posto slučajeva, no ova perspektivna djevojka živi sa samohranom majkom i bez pomoći dobrih ljudi nema velikih izgleda za kvalitetnijim i samostalnijim životom

 

Anamarija Lizačić ima 18 godina, živi u Zagrebu, i o njezinim sportskim i glazbenim uspjesima In Portal je već pisao, no ovoga puta osvrnut ćemo se na njezin život s cerebralnom paralizom.

"Kao što ste već objavili, ja se od rođenja krećem pomoću invalidskih kolica", priča Anamarija.

"Nakon puno truda i vježbanja mogu napraviti par koraka uz hodalicu, ali mi to često izaziva jake, pa čak i neizdržive bolove, zbog kojih ne mogu ni spavati te pijem kapi protiv bolova i prirodan pripravak za spavanje (žlica maka, meda i vode). Te mi recepte, kao i vježbe s kojima sam postigla fantastične rezultate, daje moja teta Ljudmila (kiropraktičarka iz Rusije). Ona mi je preporučila da odem na pregled kod ruskih liječnika koji su zaključili da mi mogu pomoći laserskom operacijom koju izvode u Srbiji. Na istu će operaciju ići i mala Sara Elena Hercig, djevojčica o kojoj je In Portal također objavio priču", kaže Anamarija.
U Specijalnoj kirurškoj bolnici Medikus u Ćupriji, Republika Srbija, već devet godina u suradnji s liječnicima s ruskog Instituta za rehabilitologiju Tula izvode kirurške intervencije etapna fibrotomija po dr. Ulzibatu. Ovu vrstu intervencija rade jedino liječnici s Instituta Tula, i to s velikim uspjehom. Metoda je neinvazivna, a radi se do dvadeset mišićnih kontraktura tijekom jednog zahvata, bez stavljanja imobilizacije, bez rezova (ubodne rane specijalnim skalpelom) i, najvažnije, metoda je uspješna u više od 95 posto slučajeva. Dolazi do velikog poboljšanja u obimu pokreta ekstremiteta, kvalitete hoda, položaja tijela, smirivanja bolnog sindroma, smanjenja nekontrolirane salivacije, stabizma, poboljšanja govora.
Fazna fibrotomija u ortopediji se koristi i kao metoda za kirurško liječenje djece s cerebralnom paralizom spastičnog tipa, a osnova kiruškog liječenja je postupna korekcija kontraktura lokomotornog (mišićnoga) sustava poprečnim presijecanjem izumrlih vlakana spastičnih mišića, na više mjesta lokomotornog sustava, etapno. Metodom se liječi posljedica dok uzrok i dalje postoji, stoga postoji mogućnost da se intervencija ponovi kada dijete izraste i ponovo se povisi tonus mišića.

"Kao što znate, operacija košta 2.850 eura, smještaj 150 eura, a prijevoz oko 5.000 kuna, a s obzirom da živim sa samohranom majkom to nemamo otkuda to financirati pa molim dobre ljude da mi pomognu da si olakšam život. Unaprijed hvala svima na pomoći! Svjesna sam da nakon operacije neću protrčati, ali svako poboljšanje i olakšanje od bolova puno će mi pomoći u daljnjem osamostaljenju", poručuje Anamarija

Žiro račun otvoren je u Zagrebačkoj banci, s naznakom 'Donacija za operaciju': IBAN: HR 9723600003114270439

In Portal

 

Povezane vijesti