Usprkos autizmu, 19-godišnja djevojka svira 19 instrumenata

Djevojka Rabia Aytek iz Turske, uz veliku pomoć majke i profesora, uspjela je pobijediti predrasude u vezi sa ovim biološkim razvojnim poremećajem mozga. Ona je uspjela upisati državni fakultet, a sada se sprema za natjecanje talenata

Njena majka Canan kaže kako se Rabia s dvije i pol godine povukla u sebe, te da se ona nije mogla brinuti o njoj sve do Rabijine pete godine jer je i sama bolovala od raka.

Zbog problema koje je imala i koje je nesvjesno izazivala u svojoj okolini i školi, Rabia nije mogla nastaviti s osnovnim obrazovanjem.

S njom je radio psihijatar koji je uz pravilno propisanu terapiju, uvelike utjecao na Rabijin životni put.

Rabia je dvije do tri godine nakon gitare istovremeno pohađala tečaj violine, klavira i satove pjevanja. Uspjeh se vidio već na kraju prvog mjeseca.

Ova djevojka je nakon koncerta, na prijemnom ispitu u umjetničkoj školi, osvojila maksimalan broj bodova i tako dobila cijelu stipendiju.

U isto vrijeme pohađala je državni konzervatorij Istambulskog fakulteta. Majka kaže kako Rabia nije osramotila svoje profesore.

"Ja nju nisam slala u školu da bi se socijalizirala. Za to postoje druga mjesta. Ovi satovi su bili bitni za nju kao muzičara. Ove godine je polagala ispit za upis na fakultet. Naš cilj je bio da ona pohađa državni fakultet. Ona je na taj način savladala prepreke osoba s teškoćama u razvoju. Na ispitu koji se polaže sa stotinu bodova, ona je osvojila maksimum bodova. Nakon što bude polagala ispit na kojem će se ocijeniti njen talent, želim da studira na državnom fakultetu. Moj cilj je otvoriti put djeci s teškoćama u razvoju", kaže njena majka.

Njeni profesori su vrlo ponosni na nju i kažu kako je uvijek pokazivala veliki talent te da je bolja čak i od nekih profesora muzičke kulture.

Također, Rabia mnogo vježba, ali je najbitnije da uživa u onome što radi, pa je njen uspjeh zagarantiran, smatraju profesori.

 

Izvor: Uključi in

Izvor: You Tube

OTİZMLİ MÜTHİŞ YETENEK RABİA AYTEK KARŞINIZDA..