Dobra vijest: Antiretrovirusna terapija značajno smanjuje smrtnost od AIDS-a

Studija START prvo je takvo opsežno istraživanje koje pokazuje da je liječenje antiretrovirusnim lijekovima od početka infekcije dobro za sve seropozitivne osobe

 

Uzimanje antiretrovirusnih lijekova čim se postavi dijagnoza o infekciji virusom HIV-a koji izaziva bolest AIDS znatno smanjuje opasnost od smrti i drugih komplikacija, pokazali su rezultati opsežnog međunarodnog kliničkog pokusa.

START (Strategic Timing of Antiretroviral Treatment) naziv je tog istraživanja koje je prekinuto godinu dana ranije nego što je bilo predviđeno. Učinjeno je tako jer su prvi podaci pokazali da su osobe liječene bez čekanja imale 53 posto manje opasnosti da umru ili razviju bolest povezanu s infekcijom, u usporedbi s oglednom skupinom koja je počela liječenje kasnije, kad imunološki sustav oslabi.

Ti podaci u kombinaciji s prethodnim istraživanjima koja su pokazala da antiretrovirusni lijekovi očigledno smanjuju opasnost od prijenosa HIV-a zdravim spolnim partnerima, govore da bi se takvo liječenje trebalo ponuditi svima zaraženima, ističu autori.

Studija START prvo je takvo opsežno istraživanje koje pokazuje da je liječenje antiretrovirusnim lijekovima od početka infekcije dobro za sve seropozitivne osobe, ističu znanstvenici koji su ga provodili.

Hina