Djevojka s invaliditetom koja pati i od psorijaze

PITANJE: L. S. (24) Poštovani, javljam vam se jer sam u nedoumici kako pomoći prijateljici. Živimo blizu mora, a ona je rođena kao nedonošće i posljedica je cerebralna paraliza.

 

No, meni je žao što cijelo ljeto gotovo i ne izlazi iz kuće, a da ode sa mnom na plažu nikada je nisam uspjela nagovoriti. Najprije sam mislila da je to nelagoda zbog kolica, ni ne pomislivši da je to zbog psorijaze s kojom ima probleme već nekoliko godina. Primijetila sam da ima faze kada je ona izraženija, a nezgodno je i što cijelo ljeto nosi duge rukave.

Tražila sam informacije na internetu, ali naišla na različite savjete i to potpuno različite, od toga da ne izlazi na sunce pa do toga da se sunce baš preporuča. Molim vas, dajte mi informacije što je uzrokovalo psorijazu te smijem li savjetovati prijateljici izlazak na sunce i kako joj pomoći?

ODGOVOR: Psorijaza je kronična kožna bolest koju izaziva prebrzo razmnožavanje stanica kože. Kao posljedica toga javljaju se crvene, bijele ili srebrnkaste ljuskice. Najčešće zahvaćena mjesta su koljena, laktovi, ruke, leđa i tjeme. Kod zdravih ljudi stanice kože sazrijevaju i mijenjaju se svakih 28 dana. Pri tome novi sloj kože zamijeniti stari koji se oljušti. Kod osoba oboljelih od psorijaze stanice kože ne sazrijevaju nego se pomiču ka površini tijekom tri do šest dana stvarajući takozvane plakove. Točan uzrok ove bolesti nije poznat. Zasigurno se zna da je u većini slučajeva riječ o nasljednoj bolesti, a kao ostali čimbenici rizika spominju se oštećenje imunološkog sustava, hladna i suha klima, ozljede kože, upala, stres, au posljednje vrijeme sve su češće i promjene na koži kao reakcija na neke lijekove. Znaci psorijaze variraju u oblicima i veličini. Kod nekih bolesnika može biti umjerena, samo mjestimično prisutna, a kod drugih opsežna, i, osim što izaziva estetske smetnje, dovodi do svrbeža ali i napetosti. Osim kožnih simptoma, mogu biti zahvaćeni i drugi organi, kao kosti i zglobovi, pa se mnogi pacijenti žale na bolove i otežano kretanje kada liječnici dijagnosticiraju psorijatični artritis. Dijagnostički su značajni i znaci na noktima koji obuhvaćaju promjenu boje, brazdanje ili čak odvajanje nokta.

Ne postoji specifična terapija. Oboljeli koriste kreme, losione, šampone, fitorepiju ultraljubičastim svjetlom, lijekove poput ciklosporina koji djeluju na obrambeni sustav.Događa se relativno često da simptomi spontano nestanu i bez liječenja, da bi se, nakon nekog vremena, ponovno pojavili.

Ljetno vrijeme, izloženost suncu, vjetru i kiši, koje donose topli dani, pojačava promjene na koži pa se događa i da se psorijaza ponovo javi. Oboljelima od psorijaze pomoći će ako po suncu nose šešir, odjeću dugih rukava i nogavica, te kožu štite preparatima koji imaju visok zaštitni faktor i obavezno piju dovoljno tekućine.

Ustanovite koji okidači, ako postoje, pogoršavaju prijateljičinu psorijazu. Upale, povrede kože, stres, pušenje i intenzivno izlaganje suncu mogu pogoršati psorijazu. Sunce izvrsno djeluje na kožu osoba oboljelih od psorijaze. Ultraljubičasta zračenja potpomažu zacjeljivanje kože i sprječavaju upale. Osim toga UV zrake usporavaju prekomjernu proizvodnju ljuskica odnosno ljuskanje kože koje je specifično za ovu bolest. Čak jedno kratko sunčanje dnevno pomoći će da karakteristične ploče od psorijaze nestanu s kože oboljelih. No, svakako valja naglasiti da prekomjerno izlaganje sunčevim zrakama može dovesti do nastanka opeklina kože bilo da je riječ o koži s psorijazom ili bez nje -dakle, ne treba pretjerivati sa sunčanjem ni u kojem slučaju. Prekomjerno izlaganje suncu može izazvati i mnogo teža oboljenja kože, odnosno rak kože. Sunčanje može izazvati i kontra efekt u liječenju psorijaze te dovesti do nastajanja tzv. Koebnerovog fenomena - kožnih lezija.

Ne preporuča se izlaganje suncu između 10 sati ujutro i 15 sati poslijepodne kad je zračenje najjače. Pokušajte postepeno izlaziti s prijateljicom na sunce da vidite njegovo djelovanje. Obavezno koristiti kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom. Ne zaboravite da UV zrake prolaze kroz staklo, oblake, vodu i tanku odjeću, a pijesak i voda reflektiraju sunčeve zrake. Oboljeli od psorijaze bi se svakako trebali posavjetovati s liječnikom prije nego odluče kako će provesti ljetne dane. Rizike, kao i dobrobiti izlaganja suncu procijenit će liječnik uzimajući u obzir nekoliko faktora, poput starosti, boje tena ili kose.

In Portal

 

Povezane vijesti