Ministar okoliša Zmajlović: Priča o unificiranom sjemenu je zabluda

Govoreći o potrebi očuvanja bioraznolikosti, naglasio je kako je dokazano da danas zbog utjecaja čovjeka vrste tisuću puta brže odumiru nego što bi odumirale u prirodnom okruženju. To je, kazao je ministar, dodatni signal da nešto moramo poduzeti

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekao je danas u Skradinu da je priča o unificiranom sjemenu koje će uništiti autohtone vrste zabluda jer i Europska unija i Hrvatska potiču razvoj autohtonih vrsta.
"Priča o 'unificiranom sjemenu' koje će uništiti autohtone vrste je zabluda, budući da Europska unija pa tako i Hrvatska potiču razvoj autohtonih vrsta, pogotovo ekološki uzgoj", kazao je Zmajlović koji je povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i dana zaštite prirode obišao Nacionalni park Krku.

Hrvatska mora raditi na agrookolišnim mjerama, poručio je ministar istaknuvši da imamo zaštićena područja i odlične ekološke mreže.

Zmajlović je pojasnio kako to nisu područja koja su ograđena ogradom gdje će se zabraniti bilo kakav razvoj, nego se na njima mora osigurati kvalitetan suživot čovjeka s prirodom.

Kroz agrookolišne mjere mora se očuvati bioraznolikost, a ujedno osigurati poljoprivredni razvoj, istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Govoreći o potrebi očuvanja bioraznolikosti, naglasio je kako je dokazano da danas zbog utjecaja čovjeka vrste tisuću puta brže odumiru nego što bi odumirale u prirodnom okruženju. To je, kazao je ministar, dodatni signal da nešto moramo poduzeti.

Hrvatska je veoma bogata po pitanju bioraznolikosti i to bogatstvo moramo znati cijeniti, moramo biti mudri kada donosimo važne strateške odluke, kazao je Zmajlović. Odluke, istaknuo je, moraju biti takve da respektiraju i poštuju prirodu, da osiguraju njezinu zaštitu i održivi razvoj kako bismo ostavili dovoljno resursa budućim generacijama.

Hina

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL