Anka Slonjšak: Pritužbe na diskriminaciju zbog invaliditeta

"Kad se govori o diskriminaciji na osnovi invaliditeta gotovo uvijek će se raditi o propuštanju razumne prilagodbe kao obliku diskriminacije, a osobe s invaliditetom i sudstvo slabo su upoznati s tim načelom", navodi se uz ostalo u Izvješću pravobraniteljice

 

Hrvatski sabor raspravu u petak nastavlja Izvješćem o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2014. godinu, u kojem se upozorava kako je prošle godine najviše pritužbi na diskriminaciju na osnovi invaliditeta, jednako kao i u prethodnim godinama, bilo u područjima pristupa dobrima i uslugama, rada i radnih uvjeta, te obrazovanja i socijalne zaštite.

Upozorava se da iako je Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom razvio praksu zaštite osoba s invaliditetom od diskriminacije, traženjem da se osigura razumna prilagodba, ni pet godine od stupanja na snagu Zakona o suzbijanju diskriminacije nema sudske prakse na tom području.

"Kad se govori o diskriminaciji na osnovi invaliditeta gotovo uvijek će se raditi o propuštanju razumne prilagodbe kao obliku diskriminacije, a osobe s invaliditetom i sudstvo slabo su upoznati s tim načelom", navodi se uz ostalo u Izvješću pravobraniteljice.

Ističe se kako je potrebno educirati stručnjake i osobe s invaliditetom o oblicima diskriminacije na osnovi invaliditeta te ih osnažiti za njezino prijavljivanje i procesuiranje.

Također, potrebno je veću pozornost svih sudionika usmjeriti na pokretanje postupaka strateške litigacije i osnaživati udruge osoba s invaliditetom za tu ulogu jer se samo tako mogu promijeniti trendovi o besmislenosti prituživanja na diskriminaciju koji ne ostavljaju nikakve posljedice.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u Izvješću preporuča da prava s osnove invaliditeta budu jednaka za sve osobe s invaliditetom, neovisno o vrsti i uzroku invaliditeta.

"Dodatna materijalna prava koja imaju karakter odštete trebala bi se plaćati iz posebnih izvora jasno odvojenih od naknada s osnove invaliditeta", stoji uz ostalo u Izvješću.

Hina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Povezane vijesti