Šokantna statistika: Osobe s invaliditetom sve su češće žrtve zločina iz mržnje

Veliku većinu zločina čine fizička zlostavljanja koja slijede pljačke i silovanja, osobito kad je riječ o osobama s intelektualnim teškoćama


 

Izgledi da postanu žrtve kriminaliteta dvostruko su veći kod osoba s invaliditetom. Ova populacija, osobito one osobe s kognitivnim invaliditetom, češće su prijavljivale policiji da su bili žrtve nasilnog zločina, a oko polovica njih ima i dodatne dijagnoze. Veliku većinu zločina čine fizička zlostavljanja koja slijede pljačke i silovanja, objavio je američki Državni zavod za pravosudnu statistiku.

Neke od žrtava teškog nasilja, premda im nije manjkalo hrabrosti, nisu tražile provedbu zakonske regulative jer su se, između ostalog, nosili s tim činom na drugi način, ali nisu previše ni vjerovali da bi im policija pomogla jer su bili uvjereni da incident nije dovoljno značajan. Isto tako, oko četvrtine osoba s invaliditetom koje su bile žrtve vjeruju da su bile ciljane upravo zbog invaliditeta, prenosi Disability Scoop.

Morate biti potpuno bezosjećajni da iz bilo kojeg razloga napadnete čovjeka koji vam se ne može oduprijeti, a iznad je svake osude zločin protiv osobe sa bilo kakvom vrstom tjelesnog ili intelektualnog invaliditeta.

U Hrvatskoj je situacija slična, kaže pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Mnoge osobe s invaliditetom suočavaju s nekim oblikom nasilja, ali ga ne prijavljuju.

Jedan od razloga krije se u činjenici da osobe s invaliditetom nisu dovoljno educirane, osobito kad se radi o zločinu iz mržnje, pa se o tome uglavnom šuti.

Osobe s invaliditetom, čini se, ne odlučuju se često prijaviti zločin iz mržnje, a to je zapravo jedini način da nasilnici dobiju zasluženu i primjerenu kaznu. Često su akteri nasilja upravo oni o kojima osobe s invaliditetom ovise, ističe pravobraniteljica Slonjšak.

Ana Štrbić

 

Povezane vijesti