Zašto osobe s invaliditetom nemaju normalan pristup auto-školi?

Ovo pitanje u dopisu In-Portalu postavlja Danijel Balažić, predsjednik Udruge paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije

Danijel Balažić, predsjednik Udruge paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije, već godinu dana s HAK-om i MUP-om pokušava dogovoriti izmjenu Pravilnika o auto-školalma,  prema kojoj bi polaznici, osobe s invaliditetom, mogli predavanja pohađati u izdvojenom i pristupačnom Ova fotografija, kao i naslovna, jasno pokazuje da je osobama s invaliditetom normalan pristup auto-školi posve onemogućenprostoru. Naime, trenutno u Osijeku ne postoji Auto-škola koja je pristupačna za OSI. Tako bi se osobama koje se kreću u invalidskim kolicima, kao i ostalim osobama s invaliditetom koje ne mogu prevladati građevinske barijere, omogućilo polaganja teorijskog dijela vozačkog ispita za B kategoriju.

- Sve ovo smo započeli jer nam je plan bio aplicirati jedan projekt za neki od EU fondova koji bi obuhvatio kupnju vozila za obuku i uređenje jedne učionice koja bi bila na dispoziciji svim auto-školama u gradu Osijeku i svim osobama s invaliditetom, bez obzira iz koje udruge dolazili. Postoji neki neobjašnjivi otpor zbog kojega niti nakon godinu dana nismo uspjeli učiniti ništa unatoč posredovanju Zajednice Saveza organizacija invalida Hrvatske, Ureda Pravobraniteljice za OSI, HUPT-a, te sastanaka sa predstavnicima MUP-a i HAK-a. Unatoč svim Konvencijama, Deklaracijama, Strategijama donesenima na svim razinama, nitko nas ne sluša i “ne tepe za suhu šljivu“, kako bismo to mi u Slavoniji rekli. I sada, kada su neki od gore gotovo priznali da su krivi i posipali se pepelom i pristali na izmjenu Pravilnika, dolaze u Zagreb predstavnici iz Saveza organizacija invalida Osječko-baranjske županije i tvrde da Osijek ima auto-školu pristupačnu za osobe s invaliditetom. Navodi krovne organizacije Saveza organizacija invalida Osječko-baranjske, međutim, ne odgovaraju istini, što ilustrira i ova fotografija koju ustupamo redakciji In-Portala – rezolutan je Danijel Balažić.

In-Portal