Kako se riješiti komaraca u ribolovu?

PITANJE: Poštovani, paraplegičar sam i vrijeme ljeti najradije provodim u ribolovu. To zadovoljstvo mi redovno kvare napasti kojih je sve više, komarci.

Bojim se da me ne zaraze. Isprobalo sam razne kupovne repelente, no ne pomažu. Imate li kakav savjet za prirodna sredstva zaštite kako na pecanju tako i kod kuće gdje me napadaju usprkos mrežama na prozorima i vratima

ODGOVOR: Komarci su u svijetu jedna od zdravstveno najvažnijih skupina kukaca jer su prenositelji različitih uzročnika zaraznih bolesti od kojih su najvažnije malarija, dengue, žuta groznica i različiti tipovi encefalitisa. U Hrvatskoj nema bolesti u čijoj pojavi sudjeluju komarci. Većina vrsta komaraca važna je kao molestanti – napasnici koji uznemiravaju ljude i ometaju ih tijekom aktivnosti, boravka u prirodi i rekreaciji. Pri sisanju krvi komarac unosi u čovjeka sekret koji često izaziva lokalnu kožnu alergijsku reakciju.

Prvo i osnovno pravilo prirodne zaštite je da korigirate svoje navike. Ispraznite vodu iz svakog predmeta oko vas (boca od vode, piva, soka..). Savjetuje se da ukolonite i svu stajaću vodu iz dvorišta. Tokom perioda u kojem ima komaraca smanjite na minimum količinu dezodoransa, parfema, krema, upotrebe sapuna sa jakim mirisima koji posebno privlače komarce.  Kada odlazite u ribolov, nosite odjeću svjetlijih boja, naime tamne boje jače privlače komarce. Smanjite količinu sećera u ishrani - ljudi koji unose puno sećera češće bivaju ujedeni. Vlaga na vašem tijelu posebno privlači komarce, stoga se često tuširajte da uklonite znoj. Mliječna kiselina je nevjerovatan magnet za komarce, a naše tijelo je luči nakon izražene fizičke aktivnosti ili nakon konzumiranja hrane. Ugljikov dioksid također privlači komarce, a tijelo ga ispušta kad nam je vruće. Pokušaj da komarca otjerate rukom je bezuspješan, jer ga to, naprotiv, privlači.

Supstance koje ispušta komarac prilikom ujeda izazivaju svrab, otok i crvenilo na koži. Potrebno je nekoliko dana da prođu, ali  izbjegavajte češanje jer može doći do infekcije. Najgore prolaze alergični, kod kojih već poslije nekoliko minuta nastaje burna reakcija - osip, veliki otok, čak i gušenje. Na mjesto ujeda treba staviti hladnu oblogu. Ako je svrab jak namažite kortikosteroidnu mast i uzmite antihistaminik.

Prirodna sredstva koja komarci mrze mogu vam pomoći te navodimo neke od njih:  nanesite miris lavande ili nekog drugog sredstva na  mjesta gdje je puls najjači (zglobovi, vrat, iza ušiju, koljena). Oljuštite krastavac, isjeckajte ga  i zatim izgnječite ili sameljite u blenderu. Odvojite sok i zaledite ga u posudici za led. Tako napravljenim kockicama soka od krastavca namažite kožu lica i ruku. Ujedno vas tokom sparnih večeri rashlađuje i provjereno odbija komarce.
Visekomponentni preparat možete učiniti sami od  20 kapi ulja eukaliptusa, 20 kapi cedrovog ulja, 10 kapi ulja geranijuma i 60 ml jojoba ulja. Sve sastojke dobro izmiješati te ostaviti da stoje jedan sat kako bi se povezali. Ovaj preparat nanešen na kožu djeluje 2-3 sata. Izbegavajte kontakt preparata sa očima i obavezno prije nanošenja provjerite da niste alergični na neki od sastojaka. Komarci ne podnose miris bosiljka, pa stavite grančice u prostor u kojem boravite kad ste kod kuće.

 

In Portal