Iscjeljujuće vibracije zvučnih kupki

Zvučne kupke koriste se i u radu s djecom s teškoćama u razvoju (djeci s cerebralnom paralizom, multiplom sklerozom, Downovim sindromom, mišićnom distrofijom, autističnom djecom), a snažne vibracije gonga mogu osjetiti i gluhe osobe

Gotovo je nezapaženo popraćena informacija da je i u metropoli, točnije u Ulici grada Vukovara 18, postoji radionica Zvučna kupka u kojoj se razni instrumenti kooriste za stvaranje zvukakoji sadrže iscjeljujuću vibraciju. Tako su se i Zagrepčani priključili sve brojnijoj svjetskoj obitelji onih koji svoje boljke liječe zvukom. Valja napomenuti kako je gong dominantni instrument u zvučnim kupkama.

Harmonija u tijelu

Terapija zvukom gonga uravnotežuje fizičko, emocionalno i duhovno tijelo. Osobito je djelotvorna kod poremećaja izazvanih stresom, kod depresije, umora, iscrpljenosti, ljutnje, osjećaja odvojenosti i usamljenosti, svih vrsta strahova nastalih poremećajem ravnoteže i harmonije u tijelu.
Američki skladatelj i iscjelitelj zvukom Don Corneaux navodi kako zvučne kupke pomažu ljudima da se presele iz tro-dimenzionalnog svijeta oblika u četvrtu i petu dimenziju koje leže s one strane vremena i oblika. Iscjeljujuća glazba se rađa iz ekstaze, blaženstva i bezvremenosti, od kojih sve uzdižu u dinamički mir.
Zvučna kupka provodi se u sjedećem ili ležećem položaju pri čemu se primatelj ove vrste terapije doslovno kupa u zvuku gonga. Koriste se na klinikama za holistički pristup zdravlja. Mogu biti individualne ili skupne i pomažu u vraćanju emotivne i psihofizičke ravnoteže.

Tibetanske zdjele

Zvučne kupke koriste se i u radu s djecom s teškoćama u razvoju ( slušno oštećenim i gluhim, djeci s cerebralnom paralizom, multiplom sklerozom, Downovim sindromom, mišićnom distrofijom, autističnom djecom). Snažne vibracije gonga mogu osjetiti i gluhe osobe, gong masira slušne organe.
Sve više se primjenjuje i zvučna terapija Tibetanskim zdjelama. Tibetanske zdjele polažu se na tijelo i oko tijela u polju aure (energetsko polje koje postoji oko svih živih forma). Udaraju se nježno posebnim batićem i proizvode holistički zvuk i vibraciju koja se širi od mjesta gdje je položena kroz cijelo tijelo. Napuni i zavibrira svaku stanicu, svaki atom s informacijom zdravlja, harmonije i ravnoteže. Zvuk ove masaže duboko pročišćuje i regenerira sve nivoe našeg bića, poboljšava cirkulaciju, briše stanična sjećanja starih trauma, otklanja i poboljšava stanje bolesti, harmonizira energetske centre, povećava životnu radost i energiju.
Zbog postignutih rezultata za gong i njegovu primjenu sve više se zanimaju liječnici,  psiholozi i razne vrste terapeuta. Ipak zvučna terapija nije nadomjestak klasičnoj medicini.

Božica Ravlić

Foto: Luka Klun/24sata