Majka s invaliditetom koja živi u strahu od tzv. suhog utapanja

PITANJE: B. E. (33) Poštovani, majka sam s invaliditetom i imam ogroman strah za svog malog sina sada dok smo na moru i često boravimo na plaži.

 

Znam da mu ne mogu pomoći u nekim situacijama, jer me sprječava moje otežano kretanje. Neki dan mi je prijateljica spomenula dijete koje je izgubilo život tzv. suhim utapanjem. Možete li mi objasniti što je suho utapanje?

ODGOVOR: O suhom utapanju govorimo ukoliko osoba umjesto zraka udahne vodu u pluća. Tijekom ljetnih mjeseci u osobitoj su opasnosti mala djeca koja su lošiji plivači, zbog čega lako mogu udahnuti morsku ili slatku vodu tijekom kupanja u moru ili bazenima.

Kad vam dijete nespremno zaroni, padne iz čamca na napuhavanje ili se jednostavno naguta vode, brzo ćete ga iznijeti na obalu, zaogrnuti ručnikom i utješiti. Možda će se već za nekoliko minuta bezbrižno igrati u pijesku, ili se čak vratiti u vodu i pomislit ćete da ste uspješno prevladali krizu. To je u većini slučajeva točno, no dobro je znati da u ovoj situaciji postoji rizik od takozvanog suhog utapanja. Pluća se od ulaska vode u njih brane refleksnim mehanizmom kašlja, ali se ostali simptomi mogu razviti i do 24 sata nakon štetnog događaja.

Osim trenutnog kašlja, kasnije može doći do ozbiljnijih problema sa disanjem, tahipneje, tahikardije, bljedoće, povraćanja te do gubitka svijesti. U slučaju pojave simptoma koji upućuju na razvoj plućnog edema treba osobu hitno odvesti do liječnika. U liječenju se primjenjuju diuretici, a osoba najčešće ostaje na promatranju kroz 24 sata. Važno je naglasiti da kada govorimo o djeci, roditelji često ne povezuju te simptome incidentom na kupanju, stoga ukoliko primijete ranije opisane simptome i 24 sata nakon kupanja, važno je potražiti liječničku pomoć.

In Portal

 

Povezane vijesti