Djevojka koja je stradala u požaru zbog opečene kože želi 'pod nož' estetskog kirurga

PITANJE: B. E. Poštovani, imam 33 godine i kao djevojka sam preživjela požar u kojem mi je opečena lijeva strana tijela.

 

Ružni ožiljci su ostali, skrivam ih i sramim ih se, no lice mi nije stradalo. Zabrinjava me što mi se čini da ubrzano starim. Dosta sam psihički rastrzana, malo spavam, puno pušim i ne brinem baš o koži lica. Mislila sam da nema potrebe dok ne koristim šminku. Dosta boravim na suncu, pa me smetaju fleke koje mi se pojave zadnjih godina. Prijatelji mi savjetuju kozmetičke korekcije lica i tijela, no nisam sigurna što da radim.

Što vi mislite, kako da popravim stanje svoje kože? Trebam li posjetiti estetskog kirurga?

ODGOVOR: Koža stari prirodno i s godinama polako gubi kolagen i elastin koji je čine zategnutom i elastičnom te gubi vodu čime joj se metabolizam usporava. Mišići razvlače kožu mimikom, stoga ona nakon određenog vremena gubi sposobnost povratka u prvobitno stanje. Kada na njoj nastanu bore,opuštena je, postoji promjena u pigmentaciji (fleke) i i popucali kapilari izgleda staro. Starenje kože koje donose godine je prirodno, no vlastitim navikama možemo utjecati na njezino stanje.

Sunce je jedan od glavnih faktora ubrzanja starenja ostavljajući na koži trajne hiperpigmentacije (pjegice i flekice) i promjene na krvnim žilama (ispucali kapilari). Bore rano nastaju i konstantno se produbljuju mrštenjem na suncu.. Sunce isušuje kožu, na taj način joj usporava metabolizam pa se uobičajena regeneracija kolagena i elastin svodi na minimum. Time koža polako ali sigurno gubi svoje karakteristike jedrost, zategnutosti, adaptibilnosti.

Nepravilna njega kože značajno doprinosi starenju kože. Ako je vaša koža normalno, nemasna i ne koristite šminku, vama možda i ne trebaju proizvodi za njegu kože. Ipak, uporaba nekih od proizvoda za njegu kože je neophodna obzirom na zagađenje u zraku, a rijetkost je da netko ima savršenu kožu. Redovnim i pravilnim održavanjem svoje kože s obzir na tip (normalna, kombinirana, masna, suha, osjetljiva) duže ćete uživati u njenoj ljepoti.

Prehrana je važna, i na koži se lako prepoznaje kako se hranite. Pretjerana upotreba šećera, gaziranih pića, gotove hrane kod mnogih osoba dovodi do pojave prištića i akni.

Pušenjem se dobiva žućkasta diskoloracija kože, ona postaje impregnirana nikotinom i garom koji izlaze iz dima cigarete.

Psihički i fizički stres vam smanjuje imunitet cijelog tijela pa i kože te ona postaje podložna utjecajima iz okoliša. Reagira crvenilom, alergijama, bubuljicama, promjenama boje.

Ako već na sebi uočavate znakove preuranjenog starenja, pokušajte uz pomoć liječnika ili kozmetičara utjecati na smanjenje tih znakova. Postoje različiti tretmani koji vam mogu pomoći u održavanju kože lica i uklanjanju bora, flekica i kapilara. Loše prehrambene navike i pušenje svedite na minimum, opustite se i više spavajte. Starost nije nešto čega bi se trebalo stidjeti, bez obzira na kult mladosti i kult tijela koji vladaju. Tijelo je vaše i na vama je da odaberete što ćete učiniti s njim. Nemojte ništa raditi pod pritiskom okoline, okolina neka gleda vlastiti život. Ne stidite se sebe niti svih veličanstvenih, vedrih, tužnih, bolnih trenutaka koje ste proživjele i koji se vide na vašoj koži. Time se ponosite.

In Portal