Što učiniti kada osoba s invaliditetom postane ovisna o lijekovima

PITANJE: S. V. (32) Poštovani, moj problem traje već mjesecima. Prije dvije godine na poslu sam ozlijedila kralježnicu, provela nekoliko mjeseci na liječenju i završila u invalidskim kolicima.

 

Povratkom kući liječnica opće medicine propisala mi je lijek za opuštanje mišića i napomenula da ne uzimam više od 4 do 5 tableta dnevno. Držala sam se toga neko vrijeme, no tada je djelovanje tableta postalo kraće.

Danas ne želim ni sebi priznati koliko tableta dnevno popijem i jasno mi je da sam u ozbiljnom problemu. Ne usudim se s nikim razgovarati o tome, ali pitam se jesam li ovisna o lijekovima. Imam i problem s nesanicom ako ne popijem lijek. Molim vas za savjet.

ODGOVOR: Opravdano ste očajni i zabrinuti, no vaš problem je rješiv uz određeni trud i zalaganje te razbijanje predrasuda koje vas sprječavaju da teškoće ostavite iza sebe. Ovisnik je osoba koja upotrebljava lijekove u svrhe za koje ih proizvođač nije namijenio ili u mnogo većoj mjeri od propisane. Guta li tko 15 komada na dan, prilično je sigurno ustvrditi da je ovisnik. Svi oni koji uzimaju lijekove da bi se osjećali bolje, osjećaju čežnju između doza i nastavljaju uporabu usprkos negativnim posljedicama svakako mogu početi razmišljati o sebi kao o ovisniku. Naravno da postoje lijekovi koji veoma brzo razvijaju ovisnost te umjesto da posluže svrsi opuštanja, postanu noćna mora. Vama se situacija omakla kontroli tj. problem je eskalirao do ovisnosti koja remeti normalno funkcioniranje. Prvo izbacite osjećaj srama i otvoreno progovorite sa svojim najbližima o problemu. Odmah se javite na tretman u nadležnu ustanovu (psihijatru ili u referentnu ustanovu za liječenje ovisnosti) kako bi uz stručnu pomoć krenuli u rješavanje složenog problema.

Lijekovi su, zapravo, droga kao i svaka druga, i na mozak djeluju na isti način. Kad je osoba ovisna o njima, mijenjaju kemiju mozga čineći ga manje efikasnim u proizvodnji kemikalija poput dopamina i endorfina. Budući da ih je mozak prestao proizvoditi, organizmu je potreban drugi izvor, poput lijeka. U tom trenutku javlja se fizička ovisnost. Neki su učinci anksioznost, depresija, poremećaji spavanja, gubitak interesa za odnose i veze s ljudima te simptomi povlačenja u trenutku prestanka uzimanja lijeka.

Istina, kad se ispravno koriste, lijekovi mogu poboljšati zdravlje i kvalitetu života, pa čak i spasiti život. No ako se zloupotrebljavaju, mogu biti opasni poput droge.

In Portal

 

Povezane vijesti