Ljubav djevojke i mladića s invaliditetom koja se 'podgrijava' preko Facebooka

PITANJE: B. K. Imam 21 godinu i završetkom škole u Zagrebu vratila sam se u mjesto rođenja. Zbog invaliditeta osnovnu i srednju školu sam polazila daleko od obitelji. Dobro sam to prihvatila, ali žao mi je što sam povratkom izgubila mogućnost kontakta s prijateljima iz Zagreba. Komuniciramo preko Facebooka, ali ne možemo se vidjeti.

 

U vezi sam dvije godine s dečkom koji se također vratio u svoje mjesto na drugom kraju Hrvatske. Ono što me najviše brine naša je ljubav. Svakodnevno šaljemo bezbroj poruka jedno drugome preko Facebooka, ali mislim da to nije dovoljno.

Ja koristim elektromotorna kolica, no osim nepostojanja prilagođenog prijevoza i financijski bi mi bio problem putovati. On ima manji invaliditet od mene i posjetio me jednom ovo ljeto. Mene najviše zabrinjava kako održati vezu na daljinu? Imamo li šanse da ostanemo zajedno?

ODGOVOR: Ukoliko ste se odlučili na vezu na daljinu budite spremni da vaš partner neće uvijek biti tu kada vam je potreban, no to ne znači da ne možete biti bliski. Prije moderne tehnologije veza na daljinu je bilo puno teže izvediva s obzirom na načine komunikacije. Danas je situacija potpuno drugačija i život uz mobitel, računalo i internet uvelike vam može olakšati vezu bez obzira na udaljenost.

E-mail poruke kod veze na daljinu možete pisati čak i više puta dnevno, detaljno objasniti sve što je potrebno i uključiti drugu stranu u ono što vam se događa, dodati fotografije. Ne morate biti u isto vrijeme uz računalo, a ipak možete opisati svoj dan. Chat vam omogućuje jednostavnu komunikaciju uz preduvjet da oboje morate u isto vrijeme biti uz računalo. SMS i MMS poruke iskoristite kako biste partneru pokazali da vam je stalo, opišite što radite, gdje se nalazite i dijelite dan na taj način obzirom na udaljenost. Partneri koji svakodnevno pišu pisma jedni drugima imaju dvostruko više šanse da "prežive", u usporedbi s onima koji nikad ne pišu.

Prednost u vezama na daljinu je, pored toga što ste pronašli osobu svog života, to što i dalje možete uživati u svojoj neovisnosti. Razdaljina je zaista teška stvar u vezi, ali nemojte gledati samo negativne stvari jer to može ostaviti kobne posljedice. Posvetite se pozitivnim mislima i cijenite svaki trenutak koji provedete s partnerom.

Zato treba pričati, pričati i samo pričati. Jedino tako ćete riješiti međusobne nedoumice i graditi stabilan odnos. Kad shvatite da imate jednake prioritete u životu i kad znate da ste oboje spremni na neka odricanja samo da možete biti zajedno onda stvarno nema razloga nepovjerenju i tu ste definitivno sigurni oko vaše veze. Uz puno truda i dobre volje veza na daljinu može uspjeti. Svaki par kada se suoči s ovakvom situacijom trebao bi se usredotočiti na važan cilj, a to je jačanje ljubavi i razmišljanje o zajedničkoj budućnosti. U svakoj stabilnoj vezi postoji povjerenje koje je ključ uspješne veze. Veza na daljinu traži da vjerujete jedno drugom jer bez toga ne možete očekivati da ćete uspjeti.

Pri susretu važno je da iskoristite svaku minutu koju imate i ne potrošite ju na beznačajne stvari. Osim osjećajnosti potrebno je ostvariti fizički kontakt, što ne možete zbog udaljenosti. Kada god imate priliku da vidite voljenu osobu, pametno iskoristite svaki zajednički trenutak koji imate. Isplanirajte druženje i uključite sve ono što bi vas oboje moglo razveseliti. Otiđite na romantičnu večeru, izlet, radite ono što oboje volite i želite. Na kraju krajeva, cilj svake veze je i kompromis, a ne samo žrtvovanje.

In Portal

 

Povezane vijesti