Zdrav život: Mediteranskom prehranom i maslinovim uljem protiv raka dojke

Znanstvenici su utvrdili da je u skupini s mediteranskom prehranom i dodatnim maslinovim uljem rizik od raka dojke bio 68 posto manji

 

U moru zdravstvenih dobrobiti mediteranske prehrane znanstvenici su pronašli još jednu - smanjuje rizik od raka dojke. Ali uz dodatak ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

"Rezultati studije sugeriraju da mediteranska prehrana s pojačanim dodatkom ekstra djevičanskog ulja ima ulogu u primarnoj prevenciji raka dojke", navodi se u članku objavljenom u časopisu Jama Internal Medicine.

Miguel Martinez-Gonzalez sa sveučilišta u Pamploni i njegovi suradnici analizirali su učinak mediteranske prehrane obogaćene ekstra djevičanskim uljem ili orašastim plodovima na žene. U istraživanju su sudjelovale 4282 žene u dobi od 60 do 80 godina koje se pratilo šest godina. Dio ih se hranio mediteranskom prehranom, uz dodatak litre ekstra djevičanskog maslinova ulja tjedno ili 30 grama orašastih plodova dnevno, a dio ne.

Znanstvenici su utvrdili da je u skupini s mediteranskom prehranom i dodatnim maslinovim uljem rizik od raka dojke bio 68 posto manji. U skupini koja je jela mediteransku hranu i orašaste plodove rizik od raka dojke nije ispao značajno manji od onoga u kontrolnoj skupini.

Hina

 

Povezane vijesti