Anka Slonjšak: Premještanje osoba s invaliditetom iz državnih institucija u stambene zajednice

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, zajedno s Valentinom Zeljak Božović, predsjednicom Rehabilitacijskog centra za stres i traumu, otvorila je završnu konferenciju projekta 'Društveni centar Kostajnica: Mreža podrške u zajednici osobama s invaliditetom', koja je održana 13. studenoga u Kući Europe u Zagrebu.

 

U svom obraćanju, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom osvrnula se na važnost procesa deinstitucionalizacije, procesa u kojem osobe koje su dugotrajno smještene u instituciji žive u manjim stambenim jedinicama, uz podršku asistenata. Pravobraniteljica Slonjšak ujedno je naglasila kako je nužno osmišljavati raznovrsne usluge podrške osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima, u njihovim domovima, i to u onoj mjeri i na način koji najbolje odgovara osobi s invaliditetom. Podrška treba biti izvaninstitucionalna, treba je usmjeriti na obrazovanje, razvoj vještina i znanja potrebnih za što neovisnije funkcioniranje, na zapošljavanje, te zadovoljavanje socijalnih, kulturnih i drugih potreba.

U daljnjem predstavljanju rezultata projekta, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Hrvatska Kostajnica Dijana Vuković navela je podatak da je na području Hrvatske Kostajnice, koje obuhvaća 103 naselja, 18,1 posto osoba s invaliditetom. Ukupno su 94 osobe s intelektualnim teškoćama od kojih su čak 33 osobe smještene u ustanove, dok su samo četiri osobe bile korisnici prava na poludnevni boravak u Centru za rehabilitaciju Komarevo. Navela je i kako su na početku provođenja projekta obavljeni inicijalni razgovori sa 44 obitelji s njihova područja te da samo dvije obitelji nisu pristale sudjelovati u projektu.

Osim usluge poludnevnog boravka koji se provodio u Društvenom centru, a u koji je bilo uključeno 29 osoba s invaliditetom od kojeg broja je njih 20 bilo redovito, 25 obitelji je dobilo podršku mobilnih timova.

Izvor: posi

Foto: PIXSELL

 

Povezane vijesti