Zadarski Cukrići: Peticija za revolucionarni uređaj za liječenje oboljelih od dijabetesa

Neki od pacijenata iz Hrvatske su, uz pomoć svoje rodbine i prijatelja iz inozemstva, došli u posjed uređaja za mjerenje glukoze FreeStyle Libre te su uvidjeli sve njegove prednosti

 

Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja 'Cukrići' iz Zadra poziva vas da potpišete peticiju kako bi uređaj FreeStyle Libre što prije bio dostupan osobama oboljelim od dijabetesa u Hrvatskoj.

FreeStyle Libre revolucionarni je uređaj tvrtke Abbott koji omogućava i olakšava kontinuirano praćenje i bezbolno očitavanje razine glukoze uz pomoć senzora postavljenog na nadlakticu i uređaja za bežično očitavanje. Glukoza se mjeri iz međustanične tekućine, što znači da vrijednosti nisu uvijek identične vrijednostima glukoze iz krvi, no odstupanja nisu prevelika, što ovaj uređaj čini vrlo pouzdanim i korisnim. Neki od pacijenata iz Hrvatske su, uz pomoć svoje rodbine i prijatelja iz inozemstva, došli u posjed uređaja za mjerenje glukoze FreeStyle Libre te su uvidjeli sve njegove prednosti. Prednosti novog uređaja FreeStyle Libre spram trenutno standardnih uređaja za mjerenje putem trakica su sljedeće: glukoza se mjeri svake minute, podatci o razini glukoze su dostupni stalno, i to očitavanjem senzora na ruci bez uboda, očitavanjem se brojčano prikazuje trenutna vrijednost glukoze te se ujedno grafički prikazuje njeno kretanje tijekom posljednjih 8 sati, uz pridodanu strelicu koja predstavlja brzinu i trend rasta ili pada glukoze, glukoza se može mjeriti i kada osoba oboljela od dijabetesa spava, kontrola bolesti je puno bolja uz stalnu informaciju o razini glukoze, značajno je smanjen broj uboda pa je mjerenje iz prsta uz pomoć trakica potrebno tek pri naglim i brzim promjenama razine glukoze. FreeStyle Libre dodatno omogućuje mjerenje glukoze te ketona u krvi na standardni način putem trakica, a senzor traje 14 dana.

Zbog velike potražnje Abbott je u jesen 2014. godine uređaj FreeStyle Libre za početak učinio ograničeno dostupnim za zdravstvene sustave samo pojedinih europskih zemalja (Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Francuska, Italija, Austrija, Nizozemska).

Peticiju možete potpisati na poveznici cukrici-zadar.hr. Od upisanih podataka javno će biti objavljeni samo ime i mjesto potpisnika. Ostali podaci će se koristiti u svrhu peticije. Peticiju mogu potpisati svi ljudi dobre volje kojima bi život bio lakši da je FreeStlye Libre dostupan u Republici Hrvatskoj. Roditelji mogu popuniti peticiju za sebe i za svoju djecu.

In Portal