Američki nutricionisti: Novi vodič za prehranu preporučuje manje šećera, masnoća i soli

Svjetska organizacija za zdravlje u listopadu je objavila izvješće koje mesne prerađevine, posebice suhomesnate proizvode, stavlja u kategoriju kancerogenih za ljude

 

Amerikanci bi trebali smanjiti konzumaciju soli, masnoća i šećera, navodi se u najnovijem  prehrambenom vodiču savezne vlade objavljenom u četvrtak koji prvi puta određuje ograničenja za neke namirnice.

Vodič preporučuje da odrasli konzumiraju manje od 10 posto svakodnevnih kalorija iz šećera dodanog u gotovim proizvodima ili u gazirnim pićima. Također bi trebalo  ograničiti na manje od 10 posto iz zasićenih masnoća, precizira dokument američkog ministarstva poljoprivrede.

Procjenjuje da se da Amerikanci trenutačno konzumiraju prosječno 13 posto kalorija iz dodanog šećera. 

Potrošnja soli ne bi trebala prelaziti 2,300 miligrama dnevno. Posljednji dijetetski vodič, koji se objavljuje svakih pet godina, većim dijelom ponavlja preporuke koje je početkom 2015.  iznijela skupina neovisnih stručnjaka koje je imenovala vlada, a kojima agroprehrambene skupine poput Coca-Cole pružaju otpor.

Novi vodič je objavljen dok administracija predsjednika Baracka Obame pokušava suzbiti pretilost u zemlji, koja zahvaća više od trećine odraslih i 17 posto djece. Ukupno više od dvije trećine Amerikanca ima pretjeranu težinu ili su pretili.

Zaštita zdravlja Amerikanca mora uključivati potrebne alate koji omogućavaju izbor zdrave prehrane u svakodnevnom životu, naglašava se u priopćenju ministrice zdravlja Sylvie Mathews Burwell.

Ona je dodala da je lakše ostvariti zdravu prehranu malim promjenama u onome što pijemo i jedemo.

Oko polovine svih odraslih pati od najmanje jedne kronične bolesti koja se mogla izbjeći, a povezana je s lošom prehranom i manjkom fizičke aktivnosti, kao što su visoki tlak, šećerna bolest i neki oblici raka, navode zdravstvene vlasti.

Istraživanja su utvrdila povezanost između povišene stope pretilosti i nekih slatkih namirnica ili napitaka i Svjetska organizacija za zdravlje  (WHO) je u listopadu objavila izvješće koje mesne prerađevine, posebice suhomesnate proizvode, stavlja u kategoriju kancerogenih za ljude.

Novi vodič za prehranu potvrđuje sve brojnije znanstvene podatke prema kojima konzumacija namirnica bogatih kolesterolom, poput jaja i račića, ne djeluje na razinu te tvari u krvi.

Vodič za prehranu je važan standard za određivanje obroka koji se djeci i mladima nude u državnim školama.

Hina

 

Povezane vijesti