Nutricionisti: Reci mi što jedeš pa ću ti reći kako spavaš

Dok su jeli namirnice koje su im ponudili nutricionisti, sudionici su brže tonuli u san - u roku od 17 minuta, u odnosu na 29 u sklopu uobičajenih životnih navika

 

Nedavno američko istraživanje pokazalo je povezanost između ishrane i kvalitetnog sna te ponudilo ključna saznanja o tome na koji ga način poboljšati, objavljeno je u stručnom časopisu Journal of Clinical Sleep Medicine.

Po rezultatima studije američkih znanstvenika za dubok i miran san u obroke treba uključiti vlaknaste namirnice te nastojati izbjeći konzumaciju masne i zašećerene hrane. Glavni autor istraživanja Marie-Pierre St-Onge, liječnik u medicinskom centru Sveučilišta Columbia tvrdi da unos nezdrave hrane u organizam tijekom samo jednog dana može značajno poremetiti kvalitetu sna.

St-Onge je s kolegama pratio ciklus spavanja 26 odraslih osoba u dobi od 35 godina. Trinaest žena i trinaest muškaraca pet je noći provelo u laboratoriju u vremenu između 22 i sedam sati. Spavali su prosječno sedam sati i 35 minuta.
Prva četiri dana svi su konzumirali kontroliranu hranu koju su im pripremili nutricionisti, bogatu vlaknima i proteinima i s malo zasićenih masnoća. Posljednji su dan konzumirali hranu po vlastitu izboru, većinom s više zasićenih masnoća, s puno više šećera i siromašnu vlaknima, piše Medical News Today.
Treći je dan provedena polisomnografija - dijagnostički postupak kontinuiranog, cjelonoćnog snimanja vitalnih parametara bolesnika tijekom koje se prati disanje, rad srca, krvni tlak, razina kisika u krvi, pokreti muskulature, moždana aktivnost te kvaliteta i struktura sna.
Znanstvenike je iznenadilo saznanje da je nakon samo jednog dana konzumiranja hrane po vlastitu izboru san sudionika bio poremećen. Naime, dok su jeli namirnice koje su im ponudili nutricionisti, sudionici su brže tonuli u san - u roku od 17 minuta, u odnosu na 29 u sklopu uobičajenih životnih navika. Usto se pokazalo da su ispitanici utonuli u dublji i dulji san nego obično, što je važno ako se zna da je to dio ciklusa spavanja tijekom kojega se organizam oporavlja od akumuliranog fizičkog umora. Ustanovljeno je i da je povećana konzumacija šećera tijekom zadnjeg dana ispitivanja bila povezana s češćim prekidima sna. 
Na temelju svojih zaključaka i rezultata istraživanja St-Onge i kolege ističu da bi zdravom ishranom između 50 i 70 milijuna stanovnika Sjedinjenih Država, koji tvrde da spavaju loše, mogli poboljšati noćni odmor zdravom ishranom.
Hina