Hrvatski savez slijepih traži status udruge od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku

Slijepe osobe spremne su odreći se određenog dijela naknada kako bi se novac iz proračuna, racionalizacijom i objedinjavanjem troškova,  bolje iskoristio za prava koja su im neophodna

 

Hrvatski savez slijepih za sve udruge osoba s invaliditetom traži status udruge od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, istaknuto je u ponedjeljak na razgovoru s Bernardicom Juretić, ministricom socijalne politike i mladih. 
Smatraju kako je u društvu prisutna kriva percepcija slijepih i slabovidnih osoba, odnosno sljepoću se smatra  "malom teškoćom“, što nikako nije točno. Slijepe osobe spremne su odreći se određenog dijela naknada kako bi se novac iz proračuna, racionalizacijom i objedinjavanjem troškova,  bolje iskoristio za prava koja su im neophodna. Traže, među ostalim, donošenje kriterija kojima će se njihove udruge izdvojiti kao udruge od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku jer im, kako su rekli, "nije mjesto među udrugama ljubitelja ptica pjevica“.  

Također predlažu da Ministarstvo socijalne politike i mladih odredi osobu koja će s zajedno s njima probleme slijepih osoba kategorizirati i razvrstati prema prioritetima kako bi najefikasnije iskoristili proračunski novac. Ponudili su suradnju u izradi nacrta prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku.

Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić prenio je ministrici podršku udruga koje okuplja, a ministrica Juretić je prihvatila pokroviteljstvo 70. obljetnice Saveza slijepih osoba koja se obilježava ove godine.

Izvor: mspm

 

Povezane vijesti