Savez SUMSI: Završene edukativne radionice o invaliditetu 'Iskustvom i znanjem do jednakosti'

Projekt 'Iskustvom i znanjem do jednakosti' provodi se već šest godina s ciljem promicanja i poboljšanja obrazovanja, integracije i kvalitete života osoba s invaliditetom

Albina Žnidar i Denis Marijon

Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja uspješno je završio projekt 'Iskustvom i znanjem do jednakosti'.

Riječ je o projektu edukativnih radionica o invaliditetu namijenjenih djeci u osnovnim školama koje su provedene uglavnom na području od posebne državne skrbi u gradovima i mjestima: Bjelovaru, Požegi, Osijeku, Slavonskom brodu, Lepoglavi, Zlatar bistrici, Rijeci, Nedešćini, Belecu, Maču, Križu, Pregradi, Cetingradu, Dvoru, Donjoj Stubici, Jasenovcu, Rovišću, Desnoj Martinskoj vesi, Zadru, Đakovu, Koški, Dubrovniku i Svetom Petru Orehovcu.

Projekt 'Iskustvom i znanjem do jednakosti' provodi se već šest godina s ciljem promicanja i poboljšanja obrazovanja, integracije i kvalitete života osoba s invaliditetom, kroz edukativne radionice po obrazovnim ustanovama.

Predavači su aktivisti Saveza SUMSI, i sami osobe s invaliditetom: slijepa osoba i osoba u invalidskim kolicima – Albina Žnidar i Denis Marijon. Radionice su u potpunosti bile prilagođene potrebama, predznanju i dobi sudionika, a sve u svrhu bolje integracije i poboljšanja odnosa djece s osobama s invaliditetom, a ove godine se kroz projekt izradila i brošura o pristupu osobama s invaliditetom te invaliditetu općenito.

"Činjenica je da bez obzira na to što su djeca s oštećenjem uključena u redovno obrazovanje, ista nužno ne postižu integraciju i socijalizaciju. Ishod toga je gotovo uvijek svojevrsno izdvajanje osoba s invaliditetom u zasebna društva i djelovanje u neintegriranim uvjetima. Takvom načinu života prethode odgoj, prve godine života i dakako obrazovanje. Stoga smo pokrenuli ovaj projekt, jer smo shvatili da možemo napraviti doista puno ukoliko u dio procesa integracije djece s oštećenjem i, ili osoba s invaliditetom involviramo i njihove osnovnoškolske vršnjake i učitelje", kažu iz SUMSI-ja.

In Portal