OSNOVNA ŠKOLA LOBOR Održane inkluzivne sportske igre 'Moj prijatelj i ja'

Igre su bile osmišljene tako da u njima sudjeluju u paru djeca s teškoćama i učenici koji školu pohađaju po redovnom programu. Posebna je to prilika za druženje, suradnju, pomicanje osobnih granica i slavljenje različitosti

 

U dvorani Osnovne škole te Društvenom domu u Loboru 24. svibnja 2019. održane su sportske igre 'Moj prijatelj i ja' pod geslom 'Zajedno možemo brže, bolje, jače'. Djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije nemaju mnogo prilike baviti se sportskim aktivnostima, ali još se rjeđe mogu u sportskim aktivnostima okušati ravnopravno i javno, pa je ovaj događaj vrijedan doprinos zadovoljavanju te potrebe. Igre su osmišljene tako da u njima sudjeluju u paru djeca s teškoćama i učenici koji školu pohađaju po redovnom programu. Posebna je to prilika za druženje, suradnju, pomicanje osobnih granica i slavljenje različitosti koje nas čine onime što jesmo.

Ove je godine pripremljen bogat poligon i jedna skupna aktivnost na temu putovanja svijetom. Pripreme su u školi trajale mjesecima – planiranje aktivnosti, skupljanje donacija u financijskim sredstvima i proizvodima, uvježbavanje glazbeno-dramskih intermezza, pripremanje volontera, izrada ukrasa (u koju su se uključili baš svi razredi) i poklona… Tako je 24. svibnja  natjecatelje dočekala šarena škola okićena zastavama sa svih kontinenata, a učenici-volonteri pomogli su im snalaziti se u školi. Svi kontinenti bili su zastupljeni i na poligonu. Dvoje prijatelja sportaša tako je u što kraćem vremenu trebalo prijeći iz Europe u Afriku, Aziju, Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju, Antarktiku i na kraju opet u Europu, u Hrvatsku. Na svakome kontinentu trebali su riješiti zadatak tematski povezan s jednom državom na tome kontinentu.

Program je otvoren hrvatskom himnom i pozdravnom pjesmom Dobro mi došel, prijatel.

Nakon toga su se okupljenima obratili ravnatelj Škole Krešimir Krivdić i načelnica općine Lobor Ljubica Jembrih, a glavna organizatorica igara Tamara Herceg Babić zahvalila je brojnim donatorima.

Korisnici Centara za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, Zajezda i Krapinske Toplice, učenici posebnih razrednih odjela škola Lobor, Gornja Stubica, Nad lipom, Mače i Mihovljan, učenice SŠ Bedekovčina te članovi udruge za pomoć djeci s teškoćama u razvoju Sveta Ana pokazali su svoj sportski duh i umješnost. To su učinili u paru sa svojim najboljim prijateljem ili, ako prijatelja nisu mogli dovesti, dodijeljenim učenikom-volonterom. Osamdesetak natjecatelja pratilo je gromoglasno navijanje s tribina.

Tema svijeta ujedinjenog u različitosti provodila se u točkama tijekom predaha od poligona, kada su loborski školarci tematski zastupali pojedine kontinente. Uzvanici su dobili priliku pogledati irsku mažoret-točku, plesove na podlogu Kondorova leta i Waka-waka, kratak prikaz japanskih izvedbenih umjetnosti, a od zbora su čuli još slovačku pjesmu Tancuj, tancuj (koju možda znate po prepjevu Pleši, pleši, poskoči, poskoči) i hrvatsku navijačku Srce vatreno.

Otprilike na sredini sportskog programa našla se skupna aktivnost u kojoj su se tri skupine djece držeći se za ruke utrkivale u prenošenju olimpijskih koluta. Natjecanje je kulminiralo zajedničkim plesanjem grčkog sirtakija.

Mlade sportaše na kraju su videoporukom pozdravili Lovro Majer, Izet Hajrović i Mario Gavranović, seniori Dinama, a kratke inspirativne govore održali su i predsjednik Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije Stjepan Merkaš te predstavnik HNS-a Zorislav Srebrić. Uvaženi gosti iz svijeta sporta podijelili su razdraganim natjecateljima medalje i poklone.

Marljivo pomoćno osoblje Škole cijelo se vrijeme brinulo da gosti ne budu gladni i žedni, a to su nastavili na kasnijem domjenku s gulašom i tortom. Svake godine vidljiv je sve veći interes za 'Moj prijatelj i ja', pa se u školi Lobor nadaju da će iduće godine opet uspjeti povećati opseg i kvalitetu ovog veoma im dragog događaja.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti