DUGO SELO Centar Stančić otvorenjem senzornog vrta proslavio 64 godine postojanja

Usluge Centra trenutno koristi 407 korisnika, djece s poteškoćama u razvoju i odraslih osoba s invaliditetom, a senzorni vrt zamišljen je kao edukativna i interaktivna oaza, koja služi za učenje i  opuštanje

 

Centar za rehabilitaciju Stančić obilježava 64 godine postojanja. Godišnjica je obilježena 18. listopada  2019. otvorenjem Senzornog vrta za osobe s invaliditetom, koji je financiran donatorskim sredstvima Zagrebačke županije, Zagrebačkog holdinga, HEP-a, Scott Badera i Dekor stila.

- Senzorni vrt zamišljen je kao edukativna i interaktivna oaza, koja služi za učenje i kao kutak za opuštanje. Sastavni dio parka su i sprave koje služe kao zvučni, vidni ili taktilni podražaj. Odabrane su biljke koje se ističu nekom značajkom, strukturom lista ili kore, mirisom, prepoznatljivim i jestivim plodom - pojasnila je ravnateljica Centra Sanjica Grbavac za Radio Vrbovec.

Centar Stančić trenutno provodi dva velika projekta. Prvi je projekt 'Dva koraka dalje' za koji su dobili bespovratna sredstva Europskog socijalnog fonda u iznosu od 11.5 milijuna kuna.

- Dobivena sredstva iskoristit ćemo za opremanje naših dnevnih centara te nabavku mini busa i kombi vozila za jednostavniji prijevoz osoba s invaliditetom. Projektom je planirano zapošljavanje i edukacija 13 stručnih radnika koji su neophodni za pružanje socijalnih usluga u zajednici - ističe Grbavac.

Drugi veliki projekt vrijedan 8.5 milijuna kuna uključuje i izgradnju potpuno novog Dnevnog centra za djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom u Vrbovcu.

- U sklopu centra bi se za djecu s teškoćama na području Vrbovca i okolice pružala usluga rane intervencije, dnevnog boravka i psihosocijalne podrške. Odraslim osobama koje dolaze iz udomiteljskih obitelji, a kojih ima jako puno na vrbovečkom području, u centru bi se također pružala psihosocijalna podrška i omogućilo druženje s vršnjacima - naglašava Grbavac.

Usluge Centra trenutno koristi 407 korisnika, djece s poteškoćama u razvoju i odraslih osoba s invaliditetom.

- Uz, naravno, veliko hvala gradovima, općinama, institucijama s kojima surađujemo i lokalnoj zajednici, željela bih iskoristiti priliku i zahvaliti svim djelatnicima centra bez kojih ništa ne bi bilo moguće, jer ovdje njegujemo jednu obiteljsku kulturu i trudimo se da vlada prijateljsko okruženje uz poticaj i podršku našim korisnicima - poručuje Sanjica Grbavac.

Dan Centra Stančić svojim su nastupom uljepšale i vrbovečke Lere te Dječji zbor Angelus iz Lonjice.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti