UZ NAS NISTE SAMI Ovogodišnja akcija posvećena i korisnicima Centra za rehabilitaciju Stančić

Cilj humanitarnog projekta 'Uz nas niste sami: Za osmijeh u srcu' je podići svijest javnosti o potrebama djece na dugotrajnom liječenju i odraslih osoba s invaliditetom

 

Hrvatska radiotelevizija, u suradnji s udrugom Smiješak za sve i Savezom društava Naša djeca Hrvatske, ovogodišnju završnu emisiju humanitarnog projekta 'Uz nas niste sami', koja će se održati 15. prosinca  na HTV1, posvećuje djeci kojoj je potrebno osigurati dugotrajno liječenje u Osijeku i Rijeci te odraslima s invaliditetom i intelektualnim poteškoćama, koji borave u Centru za rehabilitaciju Stančić.

Cilj humanitarnog projekta 'Uz nas niste sami: Za osmijeh u srcu' je podići svijest javnosti o potrebama djece na dugotrajnom liječenju i potrebama odraslih osoba s invaliditetom, koji ne mogu samostalno živjeti te prikupiti donacije, koje će omogućiti bolje uvjete za obje ranjive skupine.

U Hrvatskoj, prema procjenama stručnjaka, oko 1300 djece na godinu ima potrebu za palijativnom pedijatrijskom skrbi, odnosno dugotrajnim liječenjem. Riječ je djeci do 18 godina, koja se nalaze u životno ugrožavajućem stanju za koje je moguće provesti liječenje ili o djeci za čije bolesti suvremena medicina nije pronašla lijek te im je potrebno osigurati intenzivnu liječničku skrb u tijekom duljeg razdoblja. Savez društava Naša djeca Hrvatske, u suradnji s Hrvatskim društvom socijalne i preventivne pedijatrije te Pedijatrijskim društvom Hrvatske udruge medicinskih sestara i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, želi osigurati bolje uvjete za dugotrajno liječenje djece, opremanjem bolničkih soba za pedijatrijsku palijativnu skrb u dvama županijskim kliničkim bolničkim centrima.

Riječ je o sljedećoj opremi za sobu/prostor prilagođen djetetu na palijativnoj skrbi: komplet za terapiju kisikom, fotelje na razvlačenje, bolnički krevet za intenzivnu njegu, invalidska kolica, aspirator, infusomat, pulsnioksimetar, ručni masažer, računalo, didaktičke igre, digitalni tlakomjer, stolci, stolić. Uz opremanje, pokrenut će se i osnaživanje zdravstvenih djelatnika za pružanje suvremene palijativne pedijatrijske skrbi. Takva skrb unapređuje narušenu kvalitetu života djeteta i njegove obitelji. Opremanjem prostora u KBC-u Osijek i KBC-u Rijeka, omogućit će se kvalitetnija palijativna pedijatrijska skrbi, a time i unaprijediti život najmlađih kojima je takva skrb potrebna.

U Centru Stančić smještene su 203, većinom odrasle, osobe s invaliditetom. Za njih se brine 139 zaposlenika. Udruga 'Smiješak za sve' želi tim ljudima osigurati potpunu integraciju u društvo i bolju kvalitetu života, kroz blisko i redovno druženje s volonterima. Volonteri Smiješka za sve dolaze u Centar Stančić svake druge srijede, da bi se družili sa štićenicima i uljepšali im dan, budući da su toliko željni zagrljaja, nježnosti i čvrstog stiska ruke. S tim ciljem je nastao projekt 'Danas sam tu! Za tebe!', koji udruga „Smiješak za sve“ provodi u Centru za rehabilitaciju Stančić u Dugom Selu, od travnja 2018. godine. Osim oplemenjivanja svakodnevice odraslih s invaliditetom koji borave u centru, projektom se olakšava rad tamošnjim djelatnicima te se provodi i kvalitetni program prakse partnerskih fakulteta: Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Zdravstvenog učilišta, Katoličkog sveučilišta, uz uključivanje tvrtki kroz korporativno volontiranje.

Dodatnim sredstvima se želi unaprijediti suradnja s partnerskim fakultetima, a postojeći objekt preurediti u Centar za volontere s prenoćištem, kako bi studenti tijekom tjedna mogli boraviti u Centru Stančić. Entuzijazam i energija volontera pozitivno utječu na tamošnje štićenike,  a mnogima pomažu i u liječenju, budući da je dobro poznat velik terapeutski učinak šetnje, pjevanja i razgovora  na osobe s invaliditetom. I volonteri i štićenici se vesele svakom susretu, šetnjama, ne skrivajući pritom radost, sreću i zadovoljstvo.

Anita Blažinović