UDRUGA ZAMISLI Kako ostvariti ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u projektima mobilnosti bez pomoći asistenta

Kao osobe s različitim vrstama invaliditeta, čiji su izazovi u mobilnosti vrlo različiti, govornici na konferenciji udruge ZAMISLI usuglasili su se da je ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u projektima mobilnosti bez pomoći asistenta - nemoguće

 

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom ZAMISLI održala je u utorak konferenciju 'Izazovi u mobilnosti mladih osoba s invaliditetom'.

Tema konferencije bila je osiguravanje podrške mladima s invaliditetom u svakodnevnom životu. Mobilnost se možda isprva ne čini kao važan dio života mladih s invaliditetom, no aktivno sudjelovanje u razmjenama i međunarodnim projektima i mladima s invaliditetom, baš kao i svim ostalim mladima, osigurava stjecanje dodatnih znanja, razvoj vještina i promjenu životne perspektive.

Izazove s kojima su se susretali prilikom sudjelovanja na međunarodnim razmjenama mladih i konferencijama opisali su Ivona Šeparović, Melani Boris, Nevena Zubčić, Fabijan Ferara, Lara Grojzdek i Gordana Glibo.

Kao osobe s različitim vrstama invaliditeta, čiji su izazovi u mobilnosti vrlo različiti, govornici su se usuglasili da je ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u projektima mobilnosti bez pomoći asistenta - nemoguće. Štoviše, njihove priče pokazuju da im je, sukladno realnim potrebama koje imaju, potrebna asistencija nekoliko osoba, jer pomoć trebaju prije, za vrijeme i poslije sudjelovanja na određenoj aktivnosti.

U drugom dijelu konferencije, panelisti su pokušali definirati koliko sati asistencije osobe s invaliditetom dnevno trebaju tijekom mobilnosti i zaključeno je da bi im trebala biti osigurana pomoć dvije do pet osoba, tijekom projekta mobilnosti koji traje sedam dana. Zaključke iznesene na konferenciji udruga ZAMISLI“će objediniti i pismeno dostaviti nadležnim institucijama, uključujući i Europsku komisiju, kako bismo potaknuli sustavno rješavanje izazova i ravnopravno uključivanje mladih osoba s invaliditetom u projekte mobilnosti.

Svjetlana Marijon

 

Povezane vijesti