SAVEZ SUMSI Edukacija djece o invaliditetu kroz projekt 'Iskustvom i znanjem do jednakosti'

Tematika cjelokupnog projekta jest promicanje i poboljšanje obrazovanja, integracije i sveukupnog života osoba s invaliditetom kroz edukacijske radionice po obrazovnim ustanovama

 

Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI, uz financijsku podršku Ministarstva zdravstva, provodi projekt 'Iskustvom i znanjem do jednakosti' u sklopu kojeg su u tijeku edukacije o invaliditetu u osnovnim školama diljem Hrvatske.

U četvrtak, 20. veljače, edukacije će se održati u Osnovnoj školi Gustava Krkleca te Osnovnoj školi Većeslava Holjevca, a do kraja projekta edukacije će se održati u još niz gradova i mjesta u Hrvatskoj.

Tematika cjelokupnog projekta jest promicanje i poboljšanje obrazovanja, integracije i sveukupnog života osoba s invaliditetom kroz edukacijske radionice po obrazovnim ustanovama. Izvoditelji su i sami osobe s invaliditetom: jedna slijepa osoba i jedna osoba u invalidskim kolicima. Ovim načinom izvođenja stručno-iskustvenih radionica za učenike i indirektno za nastavnike iskustvom koje kroz osobno posjedovanje invaliditeta izvoditelji projekta imaju, te stručnim znanjem (profesorica rehabilitatorica) voditeljice istih, potičemo i educiramo sve sudionike na ravnopravno i adekvatno ponašanje i odnošenje prema osobama s invaliditetom.

Radionice su namijenjene učenicima od petog do osmog razreda, u trajanju od 45 minuta. Kroz to vrijeme se predstavlja pojam i značenje invaliditeta, prava i obveze osoba s invaliditetom, direktna iskustva predavača kao osoba s invaliditetom, pokazuju se metode i tehnike vođenja, pomoći u prometu, pomoći vršnjacima ili slučajnim prolaznicima, pokazuje se specifična oprema za slijepe i načine služenja modernim sredstvima tehnologije, ukazuje se na normalno prisustvo osoba s invaliditetom kod različitih sportova i drugih zabavnih aktivnosti a također se izravno i trenutno reagira na pitanja učenika, njihove nedoumice, eventualne predrasude te tako postiže normalno odnošenje prema osobama s invaliditetom.

Denis Marijon