UDRUGA SLIJEPIH ZAGREB Osnovana tvrtka 'Sfera Visia' za proizvodnju tekućih sapuna 'Dodir prirode'

Kroz projekt socijalnog poduzetništva uz trenutno zaposlene tri osobe, planira se zapošljavanje još tri slijepe i slabovidne osobe u prvom kvartalu sljedeće godine, a o prodaji ovih proizvoda ovisi i daljnje zapošljavanje

 

Tvrtka 'Sfera Visia', koju je osnovala Udruga slijepih Zagreb, otvorila je 29. rujna 2020. pogon za proizvodnju tekućih sapuna 'Dodir prirode' koje proizvode slijepe i slabovidne osobe. Otvaranju su prisustvovali državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić, izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić te predstavnici donatora.

Kroz projekt socijalnog poduzetništva uz trenutno zaposlene tri osobe, planira se zapošljavanje još tri slijepe i slabovidne osobe u prvom kvartalu sljedeće godine, a o prodaji ovih proizvoda ovisi i daljnje zapošljavanje.

Sve vrste sapuna 'Dodir prirode' proizvode se 100% od prirodnih sastojaka, čije recepture priprema voditeljica proizvodnje Barbara Šajinović.

- Ovo je sapun kao nekad, dok se sapun još kuhao u svakom domaćinstvu. Izrađen je od svježih jestivih biljnih ulja i kalijeve lužine, obogaćen prirodnim eteričnim uljima koja mu daju postojan, ugodan miris i pružaju prirodnu njegu kože. To je jedini pravi tekući sapun prisutan na našem tržištu bez sintetskih kemikalija - kaže Šajinović.

Projektu od prvog dana potporu pruža Grad Zagreb, ali mu se priključio i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Financijski su pružili potporu TIKA (Turska agencija za suradnju i koordinaciju) u iznosu od 30.000 eura za dio opreme te Europska banka za obnovu i razvoj u iznosu od 20.000 eura.

Glavna sirovina za izradu sapuna je Zvijezda suncokretovo ulje koje je već godinama brend broj jedan po izboru potrošača u sklopu istraživanja IpsosPuls. Zvijezda, prva hrvatska tvornica ulja, udruzi je donirala sirovinu potrebnu za godišnju proizvodnju sapuna.

- Od danas su u ponudi našeg poduzeća prirodni tekući sapuni 'Dodir prirode' u ambalaži od 300 ml, 500 ml, 1 l i 5 l. Tvrtke, ustanove i organizacije koje plaćaju penale zbog toga što ne zapošljavaju dovoljan broj osoba s invaliditetom mogu penale anulirati kupovinom naših proizvoda. U sljedećoj godini zaposlit ćemo još tri osobe u našem poduzeću - istaknuo je povodom otvaranja proizvodnje izvršni direktor Goran Denis Tomašković.

- Pozivamo vas da se i vi upoznate s Brailleovim pismom preko naših sapuna i iskoristite priliku da vidite kako se vaše ime oblikuje na Brailleovom pismu ili možda da nekome napišete posebnu poruku služeći se ovim posebnim pismom - kažu iz Udruge slijepih Zagreb na čijim stranicama možete nabaviti posebne sapune za cijenu svega dvije popijene kave.

 

Autorica: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti