VARAŽDINSKE TOPLICE Potpisan ugovor o izgradnji Nacionalnog spinalnog centra

Župan Radimir Čačić je istaknuo da je toplička bolnica jedinstvena u Hrvatskoj po liječenju i rehabilitaciji osoba s bolestima i ozljedama kralježničke moždine, a izgradnjom novog, fantastičnog objekta povećat će se njezin značaj u Hrvatskoj, ali i šire

Varaždinske Toplice, spinalni centra

 

U Varaždinskim Toplicama počet će izgradnja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za pacijente s ozljedama kralježničke moždine, nove bolnice u kojoj će se pružati skrb bolesnicima s najtežim bolestima i oštećenjima kralježnice iz cijele Hrvatske

Ugovor o izvođenju radova je ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice  Denis Kovačić u četvrtak, 12. studenoga, potpisao s Mirkom Habijancem, predsjednikom Uprave tvrtke Radnik d.d. iz Križevaca, koja je za izvođača radova izabrana kao najpovoljnija u postupku javne nabave. Rok za izgradnju objekta je ožujak 2022. godine, a u međuvremenu će biti pokrenuta javna nabava za terapijsku i dijagnostičku opremu.

EUROPSKI DRŽAVNI NOVAC

Ovaj najveći EU projekt u Varaždinskoj županiji vrijedan je 112.775.377,17 kuna, od čega se na ugovor o izvođenju radova odnosi 88.131.307,49 kuna. Izgradnja i opremanje se s 83.000.000 kuna sufinanciraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., iz državnog proračuna osigurano je 24.094.150,65 kuna, a 5.681.226,52 kuna izdvojit će Specijalna bolnica.

- Spinalni centar će biti površine gotovo 7.000 kvadrata, gradit će se iznad objekta Terme i s njim će biti funkcionalno povezan, a imat će 80 ležajeva. Naša bolnica je jedina u Hrvatskoj koja skrbi o jako ranjivoj skupini pacijenata, već godinama u neprimjerenim prostornim i infrastrukturnim uvjetima. Ovaj novi centar će značiti novu dimenziju liječenja za osobe koje su, najčešće zbog prometnih nesreća, završile u invalidskim kolicima i kojima se život preko noći iz temelja promijenio. U centru će se, uz stacionarne krevete, polikliniku, prostore za fizikalnu terapiju, centralnu praonicu rublja i druge sadržaje, nalaziti i apartmani za prilagodbu na samostalan život nakon rehabilitacije. Ovo važno ulaganje su mnogi prije mene sanjali, a mi smo nakon 20-ak godina realno dimenzionirali projekt, izborili smo se za europski i državni novac te sada i potpisali ugovor. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta - rekao je ravnatelj Specijalne bolnice. Kovačić i napomenuo da će izvođača radova za deset dana uvesti na gradilište, no da će sama dinamika radova ovisiti i o epidemiji koronavirusa.

NACIONALNI ZNAČAJ SPINALNOG CENTRA

Župan Radimir Čačić je istaknuo da je toplička bolnica jedinstvena u Hrvatskoj po liječenju i rehabilitaciji osoba s bolestima i ozljedama kralježničke moždine, a izgradnjom novog, fantastičnog objekta povećat će se njezin značaj u Hrvatskoj, ali i šire.

- Ovaj projekt izgradnje i opremanja Nacionalnog centra odvijao se u nekoliko faza, prva je bila odlučnost da ga pokrenemo bez obzira na sve teškoće, a potom smo ga dimenzionirali prema gornjoj granici naših mogućnosti. Bili su to ozbiljni zahvati i rezovi, a težak udarac smo doživjeli u vrijeme bivšeg ministra Kujundžića koji je napravio značajan rez u financiranju. Međutim, nismo stali, a onda je ključan bio dolazak aktualnog ministra zdravstva Vilija Beroša, uz suglasnost Vlade u cjelini. Zahvaljujem im na podršci ovom važnom projektu za cijelu državu. Zahvaljujem na angažmanu i ravnatelju Kovačiću, njegovom zamjeniku Mihaliću, saborskom zastupniku Stričaku, mojem zamjeniku Vugrinu, kao i svima drugima koji su godinama radili na ovome projektu. Imamo prvorazrednu ekipu izvođača radova koja se već dokazala na drugim projektima, a sada će graditi najveći objekt ovakve vrste u Hrvatskoj - istaknuo je župan Čačić.

U PLANU NOVI PROJEKTI

Pomoćnik ministra zdravstva Gordan Žanić istaknuo je da je riječ o važnom nacionalnom projektu.

- Nacionalni rehabilitacijski centar poboljšava zdravstvenu zaštitu u Hrvatskoj u cjelini, a njime dobivamo novih 80 bolničkih kreveta, čiju važnost posebno vidimo sada tijekom epidemije koronavirusa. Vjerujem da ćemo u sljedećem EU proračunskom razdoblju zajedno realizirati još novih projekata i poboljšati zdravstvenu zaštitu u cjelini - rekao je Žanić.

- Ovaj projekt je vrhunac revitalizacije Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju te je od iznimnog značaja za sve građane Varaždinskih Toplica, ali i cijele Hrvatske. Dugo smo na ovo čekali te zahvaljujem županu Čačiću što je sa svojim timom prepoznao naš grad kao potencijal za razvoj cijele županije - istaknuo je Željko Bedeković, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i saborski zastupnik Anđelko Stričak, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, zamjenik župana Robert Vugrin i drugi uzvanici.

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović