INTERVJU, MARTINA BENIĆ Predsjednica Karlovačke udruge spinalno ozlijeđenih - KaSPIN

Karlovačka udruga spinalno ozlijeđenih - KaSPIN osnovana je 2014. u Karlovcu s ciljem okupljanja spinalno ozlijeđenih osoba na području grada Karlovca i Karlovačke županije

 

Namjera je u globalu pobrinuti se za individualne potrebe članova. Ono što je drugo, ali nimalo manje važno je djelovanje na kvalitetnom uklanjanju arhitektonskih barijera te pokušati uspostaviti suradnju s prometnom policijom u educiranju javnosti zašto osobe u kolicima imaju potrebu za posebno širokim parkirnim mjestom. Sve ostale aktivnosti ovise isključivo o svim onim članovima koji se žele uključiti u aktivnosti udruge, da li s nekom svojom problematikom ili nekim općenitim radom za dobrobit osoba sa spinalnom ozljedom. Želja im je također ostvariti suradnju i s drugim lokalnim udrugama, nebitno da li se radi o udruzi osoba s invaliditetom ili nekom drugom udrugom. Cilj im je poduzimati sve što je u njihovoj mogućnosti kako bi ovaj grad i županija bili po mjeri svakog čovjeka. Tim povodom razgovarali smo s Martinom Benić, predsjednicom KaSPIN-a.

Koliko je korisnika udruge i koji su vam prioriteti u radu?

- Udruga ima 21 člana, a 20 korisnika osobne asistencije, koji nisu samo spinalno ozlijeđene osobe već i druge dijagnoze kojima je bila prijeko potrebna ova vrsta usluge.

Prioritet nam je pružanje informacija novo-ozlijeđenim osobama, edukacija mladih u osnovnim i srednjim školama o spinalnim ozljedama kako bi ih osvijestili i prevenirali nastanak istih u ovoj kritičnoj skupini.

Kontinuirano provodite projekt osobnog asistenta - koliko korisnika tako ostvaruje pomoć i jesu li projektom zadovoljene potrebe svih potrebitih korisnika udruge?

- Projekt provodimo kontinuirano od 2017. godine, počevši s pet korisnika osobne asistencije da bi od početka 2020. godine povećali broj korisnika na dvadeset. Projektom nisu zadovoljene potrebe svih korisnika, imamo dio korisnika kojima bi bilo potrebno i više od četiri sata dnevno koja su odobrena projektom, ali, nažalost, trenutno im više nismo u mogućnosti omogućiti.

Koji su izazovi s kojima se nosite kako bi udruga opstala?

- Rad udruge financiran je iz projekata i to nam je problem jer stalno strepimo nad raspisivanjem natječaja i da li će projekti koje prijavljujemo biti odobreni i u kojem iznosu.

Imate li u planu nove projekte? Planovi za njihovu realizaciju?

- Redovito pratimo raspisivanje natječaja od lokalne razine do nacionalne i EU fondova. Imamo planove i želje za nove projekte i nadamo se da ćemo ih uspjeti realizirati.

Jeste li prepoznati na području djelovanja, odnosno u Karlovcu i Karlovačkoj županiji? Imate li podršku u sredini u kojoj djelujete? Na koji način?

- Prepoznati smo na području Karlovca i Karlovačke županije kao jedina udruga koja okuplja spinalno ozlijeđene osobe, bavi se njihovim potrebama i pokušava riješiti probleme na koje nailaze. Imamo i podršku u našoj sredini, surađujemo s PU Karlovačkom, CZSS Područni ured Karlov i HZZ područni ured Karlovac koji su nam i partneri na projektu 'Zaželi' koji uskoro kreće u realizaciju. Također, surađujemo s ostalim udrugama na području Karlovačke Županije i nekoliko srednjih škola koje su nas uvrstile u svoj program prevencije.

Kako se snalazite s obzirom na financiranje prostora i ostalih troškova?

- Financiranje prostora, režijskih troškova te ostalog potrošnog uredskog materijala pokušavamo uklopiti u projektne proračune, kod kojih smo uvijek u neizvjesnosti jer sredstva u većini slučajeva nisu odobrena u sto postotnom iznosu.

Planovi za budućnost?

- Nadamo se da će udruga biti još vidljivija, da će nam projekti koje imamo u planu prijaviti biti odobreni i da nećemo strahovati za financijska sredstva već se posvetiti članovima i mirno osmišljavati nove projekte.

Poruka potencijalnim novim članovima udruge?

- S obzirom da ima dosta spinalno ozlijeđenih osoba na području naše županije koji nisu članovi udruge, voljeli bismo da nam se pridruže. Da udruga ojača, a članovi dobiju podršku i savjet kako dalje u novi život sa spinalnom ozljedom.

Više na http://kaspin.hr.

 

Razgovarala: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti