LOBOR Udruga Sveta Ana će provoditi terapije koje ne provodi nitko u županiji

Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti za 140 djece s teškoćama u razvoju, ali i podrška za 50 članova njihovih obitelji, naglasila je predsjednica udruge

Djeca se igraju u senzornoj sobi.

 

Udruga Sveta Ana proslavila je svoj rođendan.

- Na 12. rođendan naše udruge, ponosni i punog srca stavljamo u funkciju dugo sanjanu i davno projektiranu sobu za senzornu integraciju - rekla je Mateja Posarić, predsjednica udruge Sveta Ana. Iako su fizičko otvorenje odgodili prema epidemiološkim mjerama, istaknula je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda za projektni prijedlog Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici.

- Naziv projekta je Dječji svijet - zajedno do ljepše budućnosti, a Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je u iznosu od 1.499,404,36 kn u trajanju od 22 mjeseca. Posrednička tijela u provedbi su Ministarstvo rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike te Hrvatski zavod za zapošljavanje - Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, kojima se od srca Djeca se igraju u senzornoj sobi.zahvaljujemo na tome što su prepoznali rad i potrebe naše udruge i naših članove. Partnerske organizacije na projektu su udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj i udruga osoba s invaliditetom Bubamara iz Vinkovaca - dodala je Posarić.

- Projekt rješava problem nedovoljne socijalne uključenosti 140 djece s tjelesnim, senzoričkim, komunikacijskim, govorno-jezičnim i intelektualnim teškoćama te problem nedovoljnog promicanja pomirenja poslovnog i obiteljskog života pedeset članova njihovih obitelji u četiri partnerske županije - Krapinsko-zagorskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Vukovarsko-srijemskoj. Dio opreme nabavljen je i sredstvima uz pomoć RTL-a projektom RTL pomaže djeci, a dio je financirao i JANAF kojima se također zahvaljujemo. Zahvala ide i načelnici općine Lobor, Ljubici Jembrih, koja je podrška svim projektima, a i sama je svojim radom, trudom i odricanjem od samih početaka u udruzi započela i pripremila temelje za provođenje svih aktivnosti i terapija - ističe Posarić.

Senzorna integracija uključuje individualizirano dizajnirane senzomotoričke aktivnosti u sklopu igre koje potiču razvoj funkcionalnih vještina. Uključuje i intervenciju koju provodi kvalificiran stručnjak koji je završio postprofesionalno usavršavanje za primjenu senzorne integracije, te Mateja Posarićprimjenu i interpretaciju testa senzoričke integracije i praksije. Intervencija je usmjerena na obitelj, provodi se u prostoriji koja je specijalizirano opremljena. Kroz intervenciju se potiče rad na unapređenju regulacije emocija i stanja usmjerenosti na zadatak, te se razvija partnerski odnos između terapeuta i djeteta.

- Izrazito smo ponosni na činjenicu da ćemo provoditi terapije senzorne integracije, ali i terapije svijetlom (snoezelen) koje ne provodi nitko u Krapinsko-zagorskoj županiji, a niti bliže dostupne rehabilitacijske ustanove. Kroz isti projekt osiguran je i mobilni tim podrške obiteljima, budući da fizioterapeutske radionice, usluga radnog terapeuta i logopeda, kulturne i sportske aktivnosti te podrška obitelji zbog financijskih razloga nisu bile kontinuirano dostupne i nisu mogle mogu zadovoljiti sve potrebe djece s teškoćama. Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti za 140 djece s teškoćama u razvoju, ali i podrška za 50 članova njihovih obitelji - naglasila je predsjednica udruge te dodala da iako se živi u ovim izazovnim vremenima, ne odustaju, puni su planova, želje za unapređenjem, novih projekata i aktivnosti, te se vesele budućim novitetima.

Autor: zagorje.com

 

Povezane vijesti