Karlovačka udruga slijepih: Neopisiv je osjećaj čitati knjigu - slušanjem

Danica Rob i Mirsad Bećirović pokazali su učenicima u Karlovcu kako izgleda pjesmarica s Brajlovim pismom te ih educirali i informirali o tome da slijepe osobe, bez obzira na oštećenje vida, mogu čitati knjige uz pomoć Brajlovog pisma i drugih medija u zvučnoj tehnici

Udruga slijepih Grada Karlovca (USKA) na vrlo živopisan i poučan način podržala je nacionalnu kampanju "Čitajmo na glas“. Predstavnici USKE Mirsad Bećirović i Danica Rob, u pratnji pasa vodiča Pine i Erika, te koordinatorica Romija Radočaj Naglić odazvali su se pozivu te kao gosti sudjelovali  u Županijskom natjecanju u čitanju naglas osnovnoškolaca od 3. do 8. razreda, održanom u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić.

Kampanju i natjecanje, naime, podržali su čitanjem pjesama napisanih na Brajlovom pismu. Pokazali su učenicima kako izgleda pjesmarica s Brajlovim pismom te ih educirali i informirali o tome da slijepe osobe, bez obzira na oštećenje vida, mogu čitati knjige uz pomoć Brajlovog pisma i drugih medija u zvučnoj tehnici. Svi zainteresirani mogu takve knjige u audio formatu posuditi i na glazbenom odjelu karlovačke Gradske knjižnice i doživjeti taj neopisivi osjećaj: čitati knjigu slušanjem. Pjesmaricu na brajici čitala je Danica Rob koja se i inače natječe u brzom i izražajnom čitanju Brajlovog pisma na županijskim i državnim natjecanjima.

USKA je inače bila organizator prvog županijskog natjecanja u Brajlovom pismu. Danica i Mirsad su iznenadili nazočne u dvorani jer su rekli da u prosjeku čitaju osamdeset do sto knjiga na godinu, i to literature raznih žanrova. Tako su dakle pokazali da, kada je o duhovnom razvoju i obrazovanju riječ, ništa ne mora biti prepreka, pa ni sljepoća

Učenici su bili oduševljeni psima vodičima Erikom i Pinom, koji kao da nisu samo obučeni za vodiče slijepim osobama, nego i kao glumci koji šarmiraju svakoga tko im se nađe u blizini.

In-Portal