SAVEZ SUMSI Okrugli stol o zapošljavanju i samozapošljavanju osoba s invaliditetom

Najveći izazovi s kojima se susreću osobe s invaliditetom prilikom zapošljavanja su neadekvatno obrazovanje, nedostatna praksa i predrasude okoline, dok se s druge strane poslodavci susreću s velikom količinom administrativnih zahtjeva

SUMSI sastanak, arhiva.

 

Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI održao je jučer online okrugli stol na temu zapošljavanja i samozapošljavanja osoba s invaliditetom kako bi ukazao na izazove s kojima se susreću osobe s invaliditetom pri ulasku na tržište rada. Okrugli stol organiziran je u sklopu trogodišnjeg programa 'Zajedno kroz izazove' kojem je cilj dati doprinos poboljšanju slike o integraciji i inkluziji osoba s invaliditetom na tržište rada. Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, poslodavci i osobe s invaliditetom.

Najveći izazovi s kojima se susreću osobe s invaliditetom prilikom zapošljavanja su neadekvatno obrazovanje, nedostatna praksa i predrasude okoline, dok se s druge strane poslodavci susreću s velikom količinom administrativnih zahtjeva kroz koje se teško probijaju ako žele zaposliti osobe s invaliditetom.

- Glavni cilj kojeg ovim programom namjeravamo ostvariti je veća zaposlenost i samozaposlenost osoba s invaliditetom na realno i konkurentno tržište rada, te bolja slika u ostvarenju integracije i inkluzije osoba s invaliditetom, s naglaskom na ostvarenje radnih mjesta. S obzirom da suvremeni načini rada i novi globalni servisi, sve više prisutni na našim prostorima, svojim obimom posla i načinom djelovanja pružaju realne mogućnosti za zapošljavanje osoba s invaliditetom, u cilju nam je fokusirati se i na taj segment poslovnog sektora - istaknuo je Denis Marijon, predsjednik Saveza SUMSI.

U sklopu provedbe prve godine programa održan je niz radionica za osobe s invaliditetom te poslodavce koji već zapošljavaju osobe s invaliditetom kako bi podijelili svoja iskustva, kao i one poslodavce koji će u budućnosti tek zaposliti osobe s invaliditetom.

- Na radionicama nam je do sada sudjelovalo više od 60 osoba s invaliditetom i poslodavaca i svakim danom bilježimo sve veći interes. To pokazuje da smo s programom pogodili točno ono što tržištu treba kako bismo ostvarili veću integraciju osoba s invaliditetom na tržište rada - istaknula je Albina Žnidar, izvoditeljica programa.

Partneri na programu su Centar za socijalnu skrb Zagreb i Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Program financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

 

Izvor: Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom

In Portal

 

Povezane vijesti