UDRUGA SLIJEPIH ZAGREB Otvoren prvi Centar za digitalnu pismenost slijepih i slabovidnih u Republici Hrvatskoj

Uz opismenjavanje brajevim pismom, moderno doba je pred zajednicu slijepih i slabovidnih digitalnu pismenost postavilo kao temeljni preduvjet samostalnosti i potpunog uključivanja u život šire zajednice. Kako bi se taj preduvjet osigurao, naša zajednica se susreće s ozbiljnim financijskim izazovom jer nužna informatička oprema košta do 25 tisuća kuna po korisniku, kazao je predsjednik udruge Branimir Šutalo

Branimir Šutalo

Branimir Šutalo

Izaslanica Predsjednika Republike i savjetnica za ljudska prava Melita Mulić otvorila je u utorak Centar digitalne pismenosti za slijepe i slabovidne osobe u prostorijama Udruge slijepih Zagreb.

U uvodnom izlaganju predsjednik udruge Branimir Šutalo istaknuo je:

- Ovaj centar bi trebao poslužiti kao primjer dobre prakse ostalim udrugama slijepih i slabovidnih u Republici Hrvatskoj. Uz opismenjavanje brajevim pismom, moderno doba je pred zajednicu slijepih i slabovidnih digitalnu pismenost postavilo kao temeljni preduvjet samostalnosti i potpunog uključivanja u život šire zajednice. Kako bi se taj preduvjet osigurao, naša zajednica se susreće s ozbiljnim financijskim izazovom jer nužna informatička oprema košta do 25 tisuća kuna po korisniku. Zbog toga se posebno želimo zahvaliti i sponzorima, HEP grupi i dm-drogeri markt Hrvatska koji su se odazvali ovom projektu, zahvaljujući kojima je i opremljen naš novi informatički centar - kazao je Šutalo u priopćenju.

Inicijativu za otvaranjem ovog centra dao je naš dugogodišnji volonter Danijel Koletić, inače direktor agencije Apriori World, koji je skrenuo pozornost na važnost i neophodnost prilagodbe web stranica za slijepe i slabovidne osobe prema WCAG standardu (web content accessibility guidlines) prije četiri godine.

 - Nažalost, unatoč europskoj direktivi, susrećemo se s poražavajućim brojkama programiranih stranica po WCAG standardu, posebno stranica javnih uprava i javnih tvrtki.  Zakon koji je trebao biti usklađen u potpunosti s europskom direktivom, izostavio je obvezu osnovnih i srednjih škola za ovakvim pristupom stranicama što predstavlja veliki izazov za razumijevanje mladih generacija o inkluzivnosti osoba s invaliditetom. Bilo bi zanimljivo, iz Ureda povjerenika za informiranost, čuti statističke podatke o usklađenosti web stranica - istaknuo je Koletić.

Izvršni direktor Goran Denis Tomašković je naglasio da ovaj pristup i dostupnost informacija slijepim i slabovidnim osobama omogućava da se ravnopravno uključuju u društveni, politički i poduzetnički svijet i da što se tiče dostupnosti informacija neće ovisiti o drugima, već će biti samostalniji.

 

Fotografije: HRT

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti