Zašto (ne) bi studenti s invaliditetom studirali putem interneta?

PITANJE: S. L. (30) Kada sam nakon pada na glavu pri skoku u more slomio vratnu kralježnicu imao sam 24 godina i radio u jednoj privatnoj tvrtki kao operater na računalu. Poslije rehabilitacije i povratka kući nastavio sam sa vježbanjem i čekao da se moje tijelo oporavi. Sada želim nastaviti sa obrazovanjem...

... Živim u Osijeku. Kakvi su uvjeti i koji fakultet bi mi preporučili s obzirom na moje preostale sposobnosti. Naime, krećem se u elektromotornim kolicima, nemam finu motoriku u rukama, ali mogu sam izaći iz kuće i kretati se na mjestima gdje ne postoje građevinske barijere. Postoji li mogućnost nastavka obrazovanja preko interneta? 

ODGOVOR: Dragi S.L., s obzirom da niste specificirali željeni smjer obrazovanja, obratila sam se Sveučilištu u Osijeku s univerzalnim pitanjem o svim smjerovima i dobila okvirni odgovor.

Što se studiranja preko interneta tiče, Sveučilište do sada nije imalo ovakvu mogućnost prisustva predavanjima. Međutim, vrlo je moguće da bi Uprave određenih fakulteta, ili makar profesori pojedinih kolegija, željeli izaći u susret studentima sa specifičnim potrebama i mogućnostima i na ovaj način. Dakle, tu sve ovisi o dogovoru.

Većina fakulteta u Osijeku  u velikoj su mjeri pristupačni, a najviše studenata s invaliditetom studira na Filozofskom fakultetu

S obzirom na nedostatak fine motorike u rukama, vjerojatno  otpadaju fakulteti s laboratorijskim vježbama u programu, kao i Elektrotehnički fakultet na kojem se radi s mikrokomponentama i strujom, međutim - ako je potencijalni student zainteresiran za studiranje na ovakvim fakultetima, Sveučilište uvijek preporučuje sastanak određenih profesora i kandidata, kako bi se utvrdilo postoji li mogućnost sudjelovanja na laboratorijskim i sličnim vježbama uz pomoć osobnog asistenta. Svoj problem biste najbolje Vi samostalno riješili, ukoliko se odlučite za određeni fakultet, raspravili s profesorima i katedrama Sveučilišta.
Kretanje - Većina fakulteta u Osijeku su u velikoj mjeri pristupačni, a najviše studenata s invaliditetom studira na Filozofskom fakultetu. Moguće je obići fakultete i popričati s tajnicima fakulteta o mogućnostima jer u ovakvim slučajevima nema statističkih podataka, s obzirom da niste specificirali željeni fakultet - primjerice, na Odjelu za kulturologiju, koji trenutno uopće nije (prostorno) pristupačan, studira student u kolicima kojemu se u susret izlazi organiziranjem nastave u prizemlju.Marina Petrić
Isto tako, imate još neka prava o kojima niste tražili da se očitujemo, no smatramo da bi Vam bila od koristi u slučaju upisa fakulteta:
a) Prilagođen pristup polaganja ispita državne mature.
Osnovno što budući studenti s invaliditetom trebaju znati jest da imaju pravo na prilagođen pristup polaganja ispita državne mature, a kandidatima sa 60-postotnim i višim invaliditetom omogućuje se izravan upis na studijske programe na visokim učilištima izvan redovne kvote, pod uvjetom da prijeđu bodovni prag.
Prijeđenim pragom se smatraju položeni ispiti državne mature koji su uvjet za upis pojedinih studijskih programa.
Visinu razredbenoga praga određuju visoka učilišta.
Kako bi kandidat ostvario ovo pravo dužan je Središnjem prijavnom uredu Agencije za znanost i visoko obrazovanje, preporučenom poštom poslati rješenje o stupnju tjelesnoga oštećenja izdano od Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje.

b)  Pravo na izravni smještaj u studentski dom za  studente s invaliditetom od 60 posto i više.

c) Redoviti studenti s invaliditetom u određenim slučajevima također mogu ostvariti pravo naknade dijela troškova prijevoza.

d) Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku redovito nekoliko Sveučilišnih stipendija rezervira za studente s invaliditetom.

Srdačno vas pozdravljam,

Marina Petrić, Pravna klinika Zagreb