Udruga osoba s invaliditetom 'Sinergija' predstavila kuharicu 'Činimo si dobro - jedimo zdravo!'

Udruga osoba s invaliditetom 'Sinergija' Samobor predstavila je u srijedu, 28. rujna 2022., mini kuharicu 'Činimo si dobro - jedimo zdravo!', u povodu završetka istoimenog projekta, koji je nakon nekoliko mjeseci odvijanja završio u rujnu, a financirao ga je Grad Samobor

Prizor s predstavljanja kuharice.

 

- Vrlo smo zadovoljni ovim projektom i njegovim rezultatima. Još prije tri godine imali smo prvi puta radionicu za zdravu prehranu za osobe s invaliditetom, a posebno za one u kolicima radi otežanog kretanja i probavnog sustava. Bila je jako dobro prihvaćena pa smo ponovili radionice na temu zdrave prehrane i u ovoj godini. U ovom projektu 'Činimo si dobro - jedimo zdravo!' bilo je tijekom godine oko 20-ak polaznika, i to ne samo u slušanju, nego i u pripremanju zdrave hrane. Nutricionistice, a tu mislim na našu dopredsjednicu Anitu Mraović Kordić i voditeljicu radionica kuhanja i samog projekta Irenu Švenda, vodile su radionice i naposljetku je tako nastala mini kuharica koju smo podijelili svima prisutnima na predstavljanju. Još ove godine trebamo odraditi jedan projekt, s početkom od 1. listopada, ali od sljedeće godine imamo u planu ponoviti slični projekt na temu zdrave prehrane - rekao je predsjednik udruge Viktor Jozić.

Na predstavljanju je navedeno da prehrana osoba s invaliditetom, koja uključuje organiziranu prehranu, ne treba predstavljati samo zadovoljenje egzistencijalnih energetsko-nutritivnih potreba, već treba biti odgojno-obrazovni proces usvajanja pravilnih prehrambenih  i dobrih zdravstvenih navika s ciljem zaštite zdravlja osoba s invaliditetom.

Ciljevi provedbe projekta bili su: edukacija i informiranost osoba s invaliditetom o zdravim prehrambenim navikama, namirnicama koje imaju pozitivan utjecaj na organizam, o pravilnoj pripremi i pohrani namirnica te pravilnom kombiniranju namirnica. Također, cilj je i socijalizacija Naslovnica kuharice.osoba s invaliditetom kroz projektne aktivnosti, međusobna razmjena znanja i iskustava, provođenje evaluacijskog kviza gdje će se vidjeti koliko je projekt doprinio informiranosti i znanju osoba s invaliditetom o pravilnom odabiru, kupnji, skladištenju te pripremi namirnica.

Projektne radionice odvijale su se kroz šest tematskih cjelina: Doručak za zdravlje, Zeleno za život, Nutricionistički izbalansiran tanjur, Jela koja daju sitost i manje kalorija, Mitovi i istine o proteinima, Zdrave slastice.

Iz udruge su se zahvalili svojim partnerima, kao što su Zagrebačka županija, Grad Samobor, Grad Sveta Nedjelja, Centar za socijalnu skrb Samobor, GDCK Samobor, Zavod za zapošljavanje Ispostava Samobor, Centar za odgoj i obrazovanje Lug, Dječji vrtić Izvor Samobor, Hrvatski savez udruga invalida rada, kao i prijateljima koji podržavaju rad udruge te zajedno s njima rade na poboljšanju i doprinosu pozitivnim promjenama u lokalnoj zajednici i šire.

Na predstavljanju mini kuharice bili su prisutni neki od navedenih partnera, kao što su Ante Štulić, predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada te izvršni direktor Saveza Leke Sokolaj, kao i Silvio Ivan Žugaj, službenik ovlašten za privremeno obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti u Gradu Samoboru.

Udruga je osnovana 1995. godine kao 'nevladina, nepolitička, socijalno-humanitarna, neprofitna organizacija za promicanje potreba osoba s invaliditetom - zdravstvenih, odgojnih, obrazovnih, kulturnih, socijalnih, informacijskih, sportsko-rekreacijskih i drugih interesa - radi unapređenja kvalitete življenja i integracija osoba s invaliditetom i njihovu što svestraniju društvenu afirmaciju u skladu s općim interesima društva'.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti