Znanost potvrdila ono što naše bake i mame oduvijek znaju - PILEĆA JUHICA je najbolji lijek

Tijelo koje napadaju različiti alergeni i virusi bori se s njima, a da bi uspjelo iz borbe izaći kao pobjednik, potrebno je da se 'ispere'. Pileća juha je jedan od najbolji načina da se tijelo 'opere' od virusa, jer ubrzava izbacivanje loših stvari iz organizma

Pileća juha, ilustracija.

 

Sigurno ste bezbroj puta čuli i dobili savjet da pileća juha krijepi dušu i tijelo, posebno kod prehlade i gripe. Nije to zaludu, štoviše, znanstveno je dokazano kako je pileća juhica koju su nam u djetinjstvu mame i bake slagale, prirodni lijek protiv prehlade i gripe.

Naše bake i mame su dobro znale da pileća juha 'čisti' tijelo. Tijelo koje napadaju različiti alergeni i virusi bori se s njima, a da bi uspjelo iz borbe izaći kao pobjednik, potrebno je da se 'ispere'. Pileća juha je jedan od najbolji načina da se tijelo 'opere' od virusa, jer ubrzava izbacivanje loših stvari iz organizma.

Slično kao druge tople tekučine, poput čaja, isparavanje tople juhe dok je jedemo pomaže da se sinusi očiste, a samim tim umire iritantni simptomi prehlade i gripe.

Osim toga, kada je tijelo izmoreno i bez energije, kao što je to slučaj kod prehlada i virusa, ništa mu neće goditi više od proteina iz piletine i sjajnih, neophodnih nutrijenata iz povrća koje se uobičajeno dodaje juhi.

Piletina je bogata triptofanom, koji potiče na proizvodnju serotonina, a koji može poboljšati vaše raspoloženje te vam pružiti osjećaj ugode. Tako pileća juhica postaje prava utješna hrana. Nema dobre pileće juhe bez rezanaca, a oni pak pružaju vašem tijelu ugljikohidrate koji pomažu da se osjećate sitima te su izvor energije tako potrebne vašem tijelu tijekom bolesti. Povrće poput mrkve, celera i luka sadrži vitamine C i K te druge antioksidanse i minerale.

Tanjur pileće juhe dobro će vam doći i kad popijete previše pa treba preživjeti mamurluk, a evo i recepta.

 

Sastojci:

  • - 500 g (leđa, vrat, kosti, krila) piletine
  • - 500 g mrkve
  • - 1 crveni luk
  • - 100 g (1/4) korijena celera
  • - 1-2 kom peršinovog korijena
  • - 1 vezica peršinovog lista
  • - 1,5 žlica soli
  • - papar, Vegeta
  • - 2 šalice rezanaca za juhu

 

Priprema:

Povrće ostružite ili ogulite, operite i narežite, dodajte meso i zalijte s oko 3-4 litre vode.

Dodajte začine i stavite kuhati u poklopljenoj posudi. Kad prokuha, smanjite vatru i ostavite da lagano kuha oko 2 sata.

Kad su povrće i meso omekšali, procijedite juhu.

Ako volite, dio povrća možete vratiti u juhu. Tada u juhu dodajte rezance i zakuhajte ponovo, te isključite i ostavite u poklopljenoj posudi.

Nokautirajte ponedjeljak ovom juhom.

 

In Portal