VARIVO OD JEČMA - zdrav recept koji će razveseliti vaše nepce!

Ječam je biljka iz roda trava, zasigurno najpoznatija po tome što je jedan od sastojaka svima toliko omiljenog pića piva. No ječam je puno više od sastojka za pivo

Varivo od ječma.

 

Ova zdrava namirnica obiluje vitaminima A, D, E, te vitaminom B12. Što se tiče minerala, u njemu se nalaze kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor. Upravo zbog toga preporuča se česta konzumacija ove namirnice. Uz vitamine i minerale sadrži i vlakna.

Ječam je bogat i pantotenskom kiselinom (vitamin B5), koja ima ključnu ulogu u stvaranju eritrocita.

Njegova konzumacija potiče normalan rad crijevne flore, ali i smanjuje kolesterol u krvi.

Donosimo vam recept za varivo od ječma.

Sastojci:

  • 200 g ječma
  • 1 luk
  • 100 g suhe slanine
  • 2 mrkve
  • sol
  • papar

Priprema:

Ječam oprati u nekoliko voda, zatim ga staviti kuhati na laganoj vatri u puno vode. Kuhati ga sat i pol vremena. Na tavi pržiti na sitno isjeckanu slaninu i luk. Kada se luk zazlati, a slanina pusti svoj miris, potrebno je dodati sitno narezanu mrkvu. Nakon toga dodati prokuhani ječam. Zaliti vodom na način da sve bude potopljeno vodom. Dodati sol i papar.

Kuhati na laganoj vatri pola sata, potrebno je povremeno sve miješati. Kada je varivo skoro gotovo, provjeriti kakve je gustoće. Ukoliko je varivo previše gusto, dodajte malo vode, a ako je varivo previše rijetko, a ječam je već skuhan, napravite zapršku. Zaprška se napravi tako što se doda malo brašna razmućenog u vodi, te se prokuha.

Varivo skinuti sa vatre i poslužiti.

 

In Portal