Šljiva je jedna od najrasprostranjenijih voćki na svijetu. Poznato je više od 2000 sorti ovog voća. Svaka vrsta različita je, razlikuju se po boji, obliku, izgledu stabla i veličini ploda. Najraširenije od svih vrsta su one s okruglim plodovima
Svi volimo finu, a ukusnu hranu, pogotovo u ljetnim vremenima kada nam nije do dugog stajanja u kuhinji. Mljeveno meso je praktično jer oko njega nema puno posla, a sva jela pripremljena s mljevenim mesom fantastična su
Rajčica je namirnica koju svakodnevno konzumira više milijuna ljudi. Ovo voće pojavilo se u 17. stoljeću u Italiji. Prve rajčice bile su žute boje. Zanimljiva je činjenica da rajčica spada u voće jer raste na grani, iako ga većina ljudi smatra povrćem
Cimet je jedan od najstarijih začina, koristili su ga stari Egipćani već 2000 godina prije nove ere. Njime su obogaćivali svoju hranu i piće. Ovaj začin bio je izuzetno cijenjen zbog specifičnog okusa i mirisa, kao i zbog svojih ljekovitih svojstava
Avokado je jedna od najzdravijih voćki na svijetu. Većina voćki u sebi sadrži većinski dio ugljikohidrata, ali to nije slučaj kod avokada
Jedan od najpoznatijih dobrobiti krastavaca je pomlađivanje kože. Egipatska kraljica Kleopatra tvrdila je da su za njezinu ljepotu zaslužni upravo krastavci
Riječ je o kolaču osvježavajućeg voćnog okusa s čašicom gin tonica kao dodatkom njegovoj kremastoj strukturi
Mahuna je rado viđen gost na jelovniku ljudi koji preferiraju konzumaciju zelenog povrća. Sadrži veliku količinu vlakana, ali i proteina. Ukoliko pojedete jedan tanjur mahuna unijet će te preporučenu dnevnu dozu proteina
Danas je poznato više od 2500 njezinih sorti koje se prema obliku dijele u tri skupine: rižu dugog, srednje dugog i okruglog zrna. Riža u sebi sadrži 70% ugljikohidrata
Raštika je zeljasto povrće. Njeno porijeklo vuče korijene sa Mediterana. Sadi se u ljeto, a bere u drugom i trećem mjesecu. Zbog njezinih ljekovitih sredstava poželjno ju je često konzumirati
Brokula je biljka iz roda kupusarki, a njene nutritivne vrijednosti uvelike su važne za ljudski organizam
Malina je ukusno bobičasto voće čija konzumacija pozitivno utječe na ljudski organizam. Vjeruje se kako je ova biljka otkrivena već u trećem stoljeću prije Krista, a smatra se da je stari Rim zemlja porijekla ove namirnice
Posni sir je dobiven kod procesa kiseljenja mlijeka. Ova namirnica puna je zdravih masti i proteina. Ljudi ga konzumiraju kako bi im pomogao kod izgradnje mišića
Tikvice imaju malo kalorija - u 100 grama svježeg ploda nalazi se svega 15-ak kalorija s visokim udjelom vode zbog čega su omiljena namirnica tijekom ljeta
Sve su nas kao djecu roditelji tjerali da jedemo puno voća. Upravo zato jer je zdravo i puno vitamina neophodnih za zdravlje djece. Jedna od prvih namirnica koje djeca probaju kad je u pitanju voće je jabuka
U ovo vruće vrijeme ne možete pogriješiti s hladnom voćnom salatom iz hladnjaka, a začiniti je možete različitim začinima
Ako vam nedostaje ideja za fini doručak, a nemate puno vremena, predlažemo da napravite ove ukusne, brze pogačice, gotove za samo pola sata. Slažu se sa svim mogućim slanim i slatkim namazima, a posebno sa svježim sirom, jogurtom ili vrhnjem
> Pošalji svoj recept
IN PORTAL
PRIČA O ZNAKOVNOM JEZIKU Sve je manje izvornih govornika, a sve više gluhih i nagluhih osoba
Saznajte sve o invalidskoj mirovini i osobnoj invalidnini na besplatnom predavanju UIR Zagreba
Udruga Zvončići pružat će uslugu Rane razvojne podrške za dodatnih 70 do 100 djece
MOJA PRIČA Dominik Kolak iz ustanove URIHO
Savez društava distrofičara Hrvatske i Društvo distrofičara Zagreb provode projekt ‘Hit je bit' mentalno fit’